Cum a ajuns Contor Group Arad la un pas de insolvenţă la trei ani de la listare

Autor: Andrei Chirileasa 21.04.2011

Producătorul de contoare Contor Group Arad (CGC), care a strâns 3 mil. euro de pe Bursă printr-o ofertă publică iniţială (IPO) la începutul lui 2008, a cerut intrarea în insolvenţă.



Contor Group Arad a fost una dintre ultimele companii locale care au reuşit să strângă bani de pe bursa de la Bucureşti printr-o ofertă publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) înainte de prăbuşirea Lehman Brothers în septembrie 2008.

Deşi a strâns în martie 2008 circa 3 mil. euro (11,78 mil. lei) de la inves­ti­tori, compania a ajuns în prezent în si­tuaţia în care nu-şi mai poate plăti da­toriile, iar acţionarul majoritar, Tudor Caracioni, a cerut intrarea în insol­ven­ţă pentru a avea răgaz să-şi restruc­tureze businessul.

Compania produce contoare de măsurare a apei şi a energiei termice pentru apartamente şi branşamente.

"La data de 19.04.2011, preşe­din­tele consiliului de administraţie - di­rector general al SC Contor Group SA a înregistrat la Tribunalul Arad ce­rerea de deschidere a procedurii insolvenţei", se arată într-un raport trans­mis de companie Bursei de Valori Bucureşti pe data de 20 aprilie, după închiderea şedinţei de tranzacţionare.

Ieri, acţiunile Contor Group s-au pră­buşit cu 15%, la 0,0502 lei, iar capi­ta­lizarea companiei s-a redus la 2,38 mil. euro. În martie 2008, când s-a de­rulat oferta, compania era evaluată la 15 mil. euro. Acţiunile au intrat însă la tran­zacţionare în decembrie 2008, după ce Bursa se prăbuşise deja, pier­zând încă din prima zi de tranzac­ţio­nare aproape 50% din valoare.

Olandezii de la MEI, principalii perdanţi

Investitorii care au subscris în ca­drul ofertei, printre care se numără fondurile administrate de grupul olan­dez MEI, au înregistrat astfel pierderi semnificative. Fondurile MEI deţin în prezent 16,3% din acţiunile Contor Group şi au un reprezentant în con­siliul de administraţie, au cerut ex­plicaţii privind situaţia companiei, res­pectiv contractele încheiate de com­panie cu alte companii din grup (con­trolate de acelaşi acţionar majoritar), dar şi privind modul în care au fost uti­lizaţi banii strânşi în ofertă. Demersul este susţinut şi de alţi doi acţionari minoritari SIF Banat-Crişana şi firma de brokeraj IFB Finwest din Arad, care a intermediat listarea Contor Group la Bursă.

"Nu a existat nicio decizie a con­si­liului de administraţie sau a adunării ge­nerale a acţionarilor privind intrarea în insolvenţă. Decizia a fost luată de ac­ţionarul majoritar şi ne-a surprins şi pe noi. Nu doresc să comentez mai mult pentru că sunt multe aspecte pe care vrem să le lămurim mai întâi", a declarat Cristian Fader, reprezen­tan­tul MEI în consiliul de administraţie al Contor Group. El spune că inves­tiţiile celor trei fonduri MEI în Contor Group sunt de ordinul milioanelor de lei.

Tudor Caracioni, preşedintele consiliului de administraţie, care deţine peste 61% din acţiuni, nu a oferit niciun comentariu pe mar­ginea acestui subiect. "Suntem în concediu. Reveniţi vă rog săp­tămâna viitoare", a fost răspun­sul său în momentul în care a fost contactat de ZF.

Clienţii rău-platnici şi scăderea din construcţii au mâncat lichidităţile companiei

Compania îşi motivează decizia prin faptul că activitatea societăţii a scăzut constant, aceasta aflându-se în prezent în situaţia de a nu-şi mai putea plăti datoriile.

Anul trecut, cifra de afaceri s-a redus cu 21%, la 34,9 mil. lei (8,2 mil. euro), compania înregistrând pierderi de 2,24 mil. lei (525.000 de euro), faţă de un profit de 1,1 mil. lei în 2009.

"Blocajul existent în industria construcţiilor civile şi industriale, domeniu în care îşi desfăşoară activitatea majoritatea partenerilor socie­tăţii, a dus la scăderea semni­ficativă a încasărilor lunare. Ca ur­mare a diminuării continue a numă­rului comenzilor partenerilor con­tractuali, a creşterii accentuate a pre­ţului la materiile prime, precum şi al serviciilor conexe, so­cietatea se confruntă cu o lipsă majoră de lichidităţi, fiind în situaţia de a înregistra con­stant datorii fapt care o împiedică să acceseze pieţe noi", se arată în raportul transmis de companie către Bursă.

Reprezentanţii companiei mai spun că au dificultăţi în recuperarea creanţelor şi în relaţia cu băncile, care sunt reticente în acordarea de credite noi.

"Societatea înregistrează datorii faţă de furnizori şi întârzieri la plata creditelor bancare pe care le-a contractat, precum şi la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat", se mai precizează în raport.

Compania avea la finele anului trecut creanţe de încasat în valoare de 34,8 mil. lei (8,48 mil. euro) de la cli­enţi, entităţi afiliate şi debitori diverşi, potrivit bilanţului. O parte sem­nifi­ca­tivă a creanţelor sunt de la com­panii din cadrul grupului, entităţile afiliate având de plătit şi dobânzi pe­na­li­za­toare pentru neplata la sca­denţă a obligaţiilor.

Potrivit raportului auditorului independent, circa 5,7 mil. lei reprezintă creanţe de la clienţi cu o vechime a facturilor mai mare de trei ani şi reprezintă un risc semnificativ de neîncasare.

Pe de altă parte, compania avea la finele anului trecut datorii totale de 58,6 mil. lei (14,3 mil. euro), dintre care 37,1 mil. lei (9 mil. euro) sunt sume datorate băncilor. Cel mai mare creditor al companiei era ING Bank, cu o expunere de 35,7 mil. lei (8,7 mil. euro).

Activele totale ale companiei erau evaluate la 123 mil. lei (30 mil. euro).