Lafarge s-ar putea retrage din afacerea lui Becali

Autor: Andreea Neferu 21.04.2011

Grupul francez Lafarge, cu activităţi pe pieţele de ciment, agregate, betoane şi gips, intenţionează să vândă divizia de gips, tranzacţie ce le-ar putea aduce francezilor cel puţin un miliard de euro, scrie Financial Times.

În România, Lafarge este prezent pe piaţa gipsului prin intermediul companiei Lafarge Arcom Gips, în cadrul căreia şi omul de afaceri George Becali deţine, indirect, o participaţie de aproape 10%.

Lafarge a consemnat în 2009 pe piaţa românească afaceri de 273,15 mil. euro, prin intermediul firmelor La­farge Agregate Betoane, Lafarge Arcom Gips, Lafarge Be­toane, Lafarge Ciment şi Lafarge Comnord, potrivit cal­culelor ZF pe baza informaţiilor de la Registrul Comerţului.

Pe de altă parte, businessul diviziei locale de gips, Lafarge Arcom Gips, s-a ridicat în 2009 la 25,8 mil. euro, adică 9,4 % din afacerile totale ale grupului pe piaţa locală.

Lafarge ar fi atras deja interesul unor potenţiali cumpărători pentru divizia de gips, printre care se numără şi fondurile de investiţii KKR şi Advent, însă deocamdată francezii nu au vrut să facă comentarii cu privire la articolul din publicaţia britanică.

Nici reprezentanţii Lafarge din România şi nici George Becali nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei pentru a comenta informaţiile din Financial Times. În cazul în care Lafarge ar vinde afacerea cu gips din România, Becali ar deveni partener cu noul acţionar sau ar putea să vândă participaţia pe care o deţine.