China este pregătită să contribuie mai mult la stabilizarea zonei euro - oficial chinez

Autor: Anca Dumitrescu 21.04.2011

China este pregătită să investească mai mult în achiziţia de obligaţiuni pentru a ajuta la stabilizarea zonei euro, după ce a cumpărat datorii ale Portugaliei şi Greciei cu mai multe miliarde de euro, a declarat joi Song Zhe, ambasadorul Chinei la UE, transmite Reuters.

Song a arătat că China a cumpărat obligaţiuni ale unor ţări din zona euro pentru a-şi diversifica rezervele valutare uriaşe formate în mare parte din dolari, dar şi pentru a sprijini Europa în perioada crizei economice.

Joi dimineaţă, Ministerul pentru Afaceri Externe al Chinei a anunţat la Beijing că autorităţile chineze sunt implicate în discuţii referitoare la investiţii în Spania, inclusiv în reorganizarea băncilor de economii.

Anunţul a confirmat comentarii anterioare, din partea Spaniei, potrivit cărora autorităţile de la Madrid şi Beijing discută posibile investiţii, deşi niciuna dintee părţi nu a furnizat detalii.
Song a avertizat în legătură impactul restructurării datoriilor elene, care ar provoca pierderi deţinătorilor de obligaţiuni, inclusiv Chinei.

"Sper că guvernele vor putea asigura securitatea investiţiilor noastre", a spus oficialul chinez.

El a arătat că Uniunea Europeană este cel mai important partener de afaceri al Chinei, adăugând că autorităţile de la Beijing au interesul să ajute la "stabilizarea economiei europene şi la ieşirea din criză", precum şi la menţinerea euro.

În privinţa achiziţiilor de obligaţiuni elene şi portugheze, de mai multe miliarde de euro, Song a spus că este doar o primă fază, în etapa următoare fiind posibile noi investiţii de acest tip.