12.700 de persoane au 4 miliarde de euro cash în bănci. Toţi bancherii şi vânzătorii de lux ar vrea să ştie cine sunt ei

Autor: Liviu Chiru 25.04.2011

Având fiecare în medie plasamente de 300.000 de euro la cel puţin o bancă, aceştia sunt clienţii pentru care se bat bancherii, dar şi companiile din industria luxului.



Ziarul Financiar dezvăluie pentru prima dată cum sunt împărţite cele 24 miliarde de euro din depozitele populaţiei în bănci. O mână de oameni, şi anume mai puţin de 12.700 de persoane, au 4 miliarde de euro în depozite de peste 100.000 euro, alte 37.000 de persoane au 2,3 miliarde euro, iar restul de 14,8 milioane de deponenţi au 16,6 miliarde de euro. Doar Fiscul şi băncile ştiu cine sunt cele 12.500 de persoane pe care se bat vânzătorii de produse de lux şi bancherii care vor să le administreze averile.

De-a lungul timpului au fost lansate multe topuri, dar cea mai realistă structură a bogăţiei poate fi văzută doar prin analiza depozitelor şi conturilor bancare.

Mai puţin de 12.700 de români ţin la bănci aproape patru miliarde de euro în depozite de peste 100.000 de euro, concentrând astfel aproape o cincime din economiile totale ale populaţiei, arată datele Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB).

În acelaşi timp, 14,8 milioane de deponenţi cu economii mici deţin plasamente la bănci de aproape 17 mld. euro, ceea ce arată capacitatea redusă de economisire. "Poate fi con­side­rată o discrepanţă destul de mare", spune Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko Pensii. Analiştii spun că încurajarea economisirii este o sursă stabilă de creştere economică pentru viitor.

Datele reflectă doar economiile ţinute la băn­cile locale, însă românii cu disponibilităţi importante sunt vânaţi şi de băncile străine. Nume cu rezonanţă pe plan mondial în industria administrării averilor - UBS, Credit Suisse First Boston sau Lloyds - caută clienţi la Bucureşti. Nu există date certe privind averile ţinute de români în străinătate. Unele voci indică sume între 12 şi 15 miliarde de euro, deşi există estimări mult mai mari: până la 60 de miliarde de euro, în fiecare an fiind trimise peste hotare sume de 3 mld. euro.

"Pot să mă gândesc că există şi români care îşi ţin economiile în afara ţării, mai ales dacă au lucrat mai mult timp în străinătate. Dar chiar şi cu aceste aspecte tabloul nu s-ar schimba semnificativ", spune Crăciun.

Populaţia avea economii la băncile locale de aproape 104 mld. lei (24 mld. euro) la sfârşitul anului trecut, potrivit datelor BNR.

Începând din decembrie anul trecut, FGDB garantează depozitele populaţiei în limita a 100.000 de euro. Garanţia se acordă pentru plasamentele la fiecare bancă în parte.

Datele Fondului arată că, în medie, românii cu depozite peste plafonul de garantare au la fiecare bancă plasamente de 1,3 mil. lei (peste 300.000 de euro). În schimb, clienţii cu depozite mai mici de 50.000 de euro au în medie economii de numai 6.600 de lei.

Mai multe averi: încă 4.000 de români peste pragul de 50.000 €

Peste 4.000 de persoane au intrat anul trecut în clubul foarte select al celor cu depozite mai mari de 50.000 de euro, în care se încadrează doar 0,3% din numărul total al românilor care fac economii la bănci, numărul acestor ajungând astfel la 50.000.

Din aceştia, 37.000 de clienţi aveau la sfârşitul anului trecut depozite cuprinse între 50.000 şi 100.000 de euro, cu 10% mai mult decât în 2009.

În paralel, numărul celor cu depozite de peste 100.000 de euro a urcat cu 7%, până la 12.689 de persoane. În schimb, numărul celor cu economii de mică valoare a înregistrat un declin însemnat, coborând de la 16,2 milioane de persoane la 14,8 milioane de persoane. Economiile lor au urcat însă la 71 de miliarde de lei (16,5 miliarde de euro), cu aproape 5% peste nivelul din urmă cu un an.

"O mare parte din populaţie este în momentul de faţă îndatorată, bilanţul foarte multor gospodării arată că au mai degrabă rate de plătit decât economii de

ţinut. Sunt mult mai mulţi cei care economisesc, dar banii se duc în rate", apreciază Crăciun. El afirmă că potenţialul încă slab de economisire pe plan local determină apetitul băncilor pentru atragerea de finanţări de la acţionarii din străinătate.

La sfârşitul anului trecut, clienţii cu plasamente la cel puţin o bancă cuprinse în acest interval acumulau averi de 9,9 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro), în creştere cu 14% faţă de decembrie 2009, arată datele Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. Deşi numărul clienţilor cu depozite de peste 100.000 de euro a urcat, valoarea economiilor lor a rămas relativ constantă faţă de decembrie 2009, la 16,7 miliarde de lei (3,9 mld. euro).

Datele arată o concentrare destul de mare a economiilor la un număr relativ redus de clienţi. În episodul de panică din octombrie 2008, tocmai clienţii cu depozite mari au fost primii care s-au grăbit să îşi retragă economiile, preferând fie să investească banii în titluri de stat, ori chiar să îi ţină cash în casete de valori sau să îi trimită peste hotare.

Experţii Fondului de Garantare fac analize ale concentrării depozitelor (atât ca sume economisite, cât şi ca număr de deponenţi), însă doar din punctul de vedere al repartizării pe bănci.

"Ambele niveluri indică un grad de concentrare relativ medie pe piaţă. 68,78% din totalul valorii depozitelor garantate sunt concentrate la cinci instituţii de credit participante la fond. Pe de altă parte, 14,6% din totalul valorii depozitelor garantate sunt distribuite în 72,73% din numărul total de instituţii de credit participante la fond", consemnează experţii fondului. Gradul de concentrare este diminuat de competiţia dintre câţiva jucători mari, în timp ce băncile mici au cote de piaţă nesemnificative.

"În condiţii de criză, acest fapt conduce fie la o intensificare a concurenţei, fie la înţelegeri de tip cartel", apreciază experţii fondului.