Est-europenii care emigrează în Marea Britanie vor putea cere ajutoare de 1.130 de euro/lună, plus locuinţe

Autori: Mihai SCHIAU , Aura STAN 25.04.2011

Marea Britanie riscă un nou influx de imigranţi, care ar putea cere ajutoare de până la 1.130 de euro pe lună, scrie Daily Mail, citat de Gândul.

Asta pentru că, începând de duminică, se va elimina legea care interzice imigranţilor est-europeni să ceară ajutor de şomaj, casă şi scutiri de la taxe, fără să fi lucrat minimum un an în Regatul Unit.

Criticii legii spun că relaxarea acesteia va atrage cetăţeni din şapte state ex-comuniste şi îi va încuraja să rămână pe cei peste un milion de imigranţi veniţi deja în Marea Britanie, din aceste ţări. Statele la care se face referire sunt: Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Cehia, Slovenia şi Slovacia.

Când aceste ţări au intrat în UE, în 2004, cetăţenii lor nu aveau voie să ceară ajutoare, locuinţe sau scutiri de la taxe decât după ce lucrau timp de un an pe teritoriul Marii Britanii. Legea era prevăzută, însă, doar pentru o perioadă de tranziţie de şapte ani, în care respectivele state să se adapteze la normele Uniunii Europene.

Duminică, această perioadă va expira, astfel că polonezii, cehii, slovacii şi ceilalţi vor fi trataţi exact ca britanicii. Ei vor putea să ceară cele trei beneficii imediat, în următoarele condiţii: îndeplinesc cerinţele din ţările lor pentru acordarea de ajutor de şomaj, îşi caută de muncă şi locuiesc în Marea Britanie. Citiţi mai multe pe www.gandul.info.