Începe cea mai încărcată săptămână de la Bursă: 51 de companii au AGA

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 25.04.2011

Aproape trei sferturi dintre com­paniile listate la Bursă au programate în această săptămână adu­nări generale ale acţio­na­rilor (AGA) în care vor fi discutate rezul­ta­tele financiare pe anul trecut, vor fi apro­bate dividendele (unde este cazul) şi bu­getele pentru 2011 şi se vor completa Con­siliile de Administraţie.

Acţiunile companiilor care au pro­gra­mate AGA vor fi suspendate de la tran­zacţionare cel puţin o zi, astfel că este de aşteptat ca lichiditatea de pe Bursă să fie destul de redusă, ca şi la sfârşitul săp­tă­mânii trecute, când tranzacţiile au atins ni­veluri minime, în condiţiile în care in­ves­titorii au plecat în minivacanţa de Paşte.

Cu toate acestea, deciziile care vor fi luate în cadrul adunărilor generale ale acţio­narilor ar putea avea un impact se­m­ni­ficativ asupra evoluţiei unora dintre ac­ţiuni în următoarea perioadă. Ar putea fi cazul Fondului Proprietatea (FP) sau al SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Mun­tenia (SIF4) unde există două propuneri de dividend, una din partea adminis­tra­torilor şi alta din partea acţionarilor.

Chiar dacă multe noutăţi nu sunt în acest moment, majoritatea rezultatelor financiare şi a bugetelor fiind publicate cu câteva săptămâni înainte de AGA, investitorii sunt foarte atenţi în această pe­rioadă, mai ales că urmează ra­por­tă­rile trimestriale ale companiilor listate, care vor da primele indicii dacă într-adevăr acestea au depăşit criza sau nu. Prima raportare pe primul trimestru o va realiza chiar Bursa de Valori Bu­cureşti (BVB) în cursul zilei de astăzi.

Exact în urmă cu un an Bursa de la Bucureşti intra într-o perioadă de scădere accentuată în care indicele BET pierdea peste 25%, iar SIF-urile se pră­buşeau cu peste 40%, după ce aşteptările de început de an privind revenirea economică au fost infirmate de rezultate. Indicele BET a revenit abia acum la nivelul din aprilie 2010, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, mai are de recuperat circa 20%.

Brokerii nu se aşteaptă însă la scăderi de amploare în perioada ur­mă­toare, chiar dacă admit că mai sunt po­si­bile corecţii. Bursa a înregistrat unele co­recţii în ultimele două săp­tă­mâni, când indicele BET a pierdut circa 2,5%, iar indicele BET-FI a scăzut cu 4,5%.

Corecţiile au fost mai accentuate la înce­putul săptămânii trecute, dar pe finalul săptămânii şi-au mai revenit, însă pe fondul unei lichidităţi extrem de scăzute. Bursa a crescut vineri cu 0,5%, dar absenţa celor mai mulţi investitori de la tranzacţionare a dus lichiditatea la cel mai redus nivel din ultimele 12 luni, de doar 2,7 mil. lei.

Cei mai mulţi investitori de la BVB au plecat încă de joi în minivacanţa de Paşte, iar puţinii jucători care au mai fost prezenţi vineri în piaţă au tran­zac­ţionat la preţuri apropiate de ultimele cotaţii de joi, întrucât nu s-au putut orienta după evoluţia burselor externe. Majoritatea pieţelor externe au fost închise cu ocazia sărbătorilor de Paşte.

"Este posibil să vedem o situaţie asemănătoare şi în cursul săptămânii viitoare, date fiind adunările generale ale acţionarilor pentru cele mai impor­tante companii, care cu siguranţă vor avea un impact puternic asupra lichi­di­tăţii pieţei. Această situaţie cred că se va schimba radical după ce vor trece pe­rioa­dele de referinţă pentru primirea di­vi­­dendelor, dar şi în momentul în care vor începe raportările financiare preli­mi­nare pentru primul trimestru al acestui an", a declarat directorul de tran­zacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Cele mai importante adunări ge­ne­ra­le ale acţionarilor sunt cele de la FP, de la SIF-uri şi Pe­trom (SNP). Mize mari, din punctul de vedere al divi­den­de­lor, sunt şi la Transgaz şi Zentiva.