Toyota ar putea coborî pe locul 3 în topul constructorilor auto, după GM şi Volkswagen

Autor: Popescu Vlad 25.04.2011

Toyota ar putea coborî pe locul al treilea în topul celor mai mari constructori auto din lume, în urma General Motors (GM) şi Volkswagen, din cauza catastrofei naturale din martie şi a crizei nucleare, care au redus producţia de autovehicule din Japonia cu aproape două treimi doar luna trecută.

Fabricile de autovehicule din Japonia sunt afectate pe de o parte de lipsa de piese auto şi, pe de altă parte, de dificultăţile cu care se confruntă fuznirorii de energie electrică.

Investitorii anticipează că rivalii companiilor japoneze vor beneficia de o deficienţă prelungită de producţie. Acţiunile producătorilor auto sud-coreeni, precum Hyundai sau Kia, au urcat luni la maxime record.

"Hyundai şi Kia vor fi cei mai mari beneficiari ai problemelor din industria auto japoneză. Hyundai se va concentra pe piaţa high-end, iar Kia are capacitatea de a creşte volumul. Este un amestec grozav prin care companiile japoneze pot fi prinse din urmă", comentează un analist coreean.

Honda, al treilea constructor auto din Japonia, a anunţat luni că producţia nu va reveni la normal până la sfârşitul anului, comentarii similare cu cele lansate vineri de Toyota.