Cum răspund Apple şi Google pentru „spionii“ iPhone şi Android

Autor: Ştefan Vrabie 25.04.2011

Telefonul mobil Apple iPhone colectează şi stochează informaţii privind localizarea geografică a utilizatorului chiar şi atunci când utilizatorii blochează toate aplicaţiile care folosesc datele furnizate de modulul GPS încorporat în terminal, potrivit mai multor teste realizate de cotidianul american The Wall Street Journal.

Datele de localizare sunt colectate, se pare, prin intermediul informaţiilor furnizate de antenele de telefonie mobilă sau de coordonatele punctelor de acces la net Wi-Fi din apropierea telefonului. Orice telefon mobil transmite la fiecare

7 secunde date privind localizarea sa către operatorii de telefonie mobilă, pentru ca terminalul să poată avea acces la cea mai apropiată antenă.

Cotidianul scrie totuşi că nu s-au găsit date care să arate că datele de localizare obţinute de la antenele GSM şi hotspoturile Wi-Fi sunt trimise către Apple. Com­pania încă nu a făcut încă nicio de­claraţie publică cu privire la acest lucru, deşi scandalul provocat de această dezvăluire capătă amploare la nivel internaţional.

Faptul că iPhone-ul colectează şi stochează datele de localizare chiar şi atunci când serviciile de localizare sunt oprite ridică noi semne de întrebare despre cât de bine sunt informaţi utilizatorii în privinţa datelor care sunt colectate de telefoanele lor. Faptul că iPhone-ul stochează înregistrări făcute timp de luni de zile a fost descoperit săptămâna trecută de către doi experţi în securitate, Alaidair Allan şi Pete Warden. Descoperirea unui fişier necriptat ce vine odată cu sistemul de operare iOS 4 a creat nervozitate în rândul persoanelor îngrijorate că înregistrările făcute de telefoanele lor pot fi folosite împotriva lor.

Potrivit cercetătorilor, şi smartphone-urile cu soft Google Android fac exact acelaşi lucru ca şi iPhone, transmiţând locaţia posesorului către gigantul online Google. Aceste baze de date pe care telefoanele le colectează ar putea oferi celor două grupuri, atât Apple, cât şi Google, acces la piaţa de 2,9 mld. dolari a serviciilor de localizare, estimată să ajungă la 8,3 mld. dolari până în 2014, potrivit firmei de cercetare Gartner.

În cazul Google, potrivit unor noi cercetări ale analistului Samy Kamkar, un telefon HTC Android a înregistrat locaţia la fiecare câteva secunde şi a transmis datele către Google de cel puţin câteva ori la fiecare oră. În plus, softul Android a transmis inclusiv numele, locaţia şi intensitatea semnalului reţelelor Wi-Fi din apropiere, respectiv un cod unic de identificare a telefonului. Google este cel mai important furnizor de soft-uri pentru smartphone-uri în Statele Unite.