CEC acordă credite punte unor fermieri care urmează să primească ajutoare de stat

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax 26.04.2011

CEC Bank a lansat un credit punte pentru fermierii care deţin şi cresc păsări sau porcine, în sumă de până la 85% din valoarea ajutoarelor de stat pe care aceştia urmează să le primească, înscrisă în adeverinţele de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA).

"În data de 28 martie, CEC Bank a semnat cu APIA, Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), convenţia privind finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar în favoarea bunăstarii păsărilor, respectiv a bunăstării şi protecţiei porcinelor", potrivit unui comunicat al băncii.

Astfel, CEC Bank acordă, începând cu 18 aprilie, un credit punte, acesta fiind al zecelea produs dezvoltat în cadrul programelor de sprijin şi ajutoare de stat derulate de MADR începând cu 19 martie 2008.

"Creditul asigură finanţarea capitalului de lucru în vederea desfăşurării activităţilor curente de către beneficiarii ajutoarelor de stat care deţin, cresc sau exploatează păsări/porcine, individual sau în forme juridice, conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole", potrivit comuicatului.

Clienţii eligibili pentru aceste credite sunt persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi cele familiale constituite potrivit OUG privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi intreprinderile familiale, şi/sau persoane juridice.

Creditele se acordă în lei, iar valoarea creditului poate fi de maximum 85% din valoarea sumelor înscrise în adeverinţele emise de APIA, dar şi în funcţie de situaţia clientului în ceea ce priveşte datoriile restante pe care le înregistreaza la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul fondurilor speciale.

Dobânda pentru acest credite se calculează ca rata de bază, egală cu 7,9% în acest moment, plus o marjă de 2,1 puncte procentuale. În plus, banca percepe un comision de gestiune la fiecare utilizare de credit de 0,3% .