Adevarat a-nviat? Cat din relansarea economica e mit si cat e realitate?

Autor: Crenguta Nicolae 26.04.2011

In asteptarea datelor oficiale din 13 mai, seful Comisiei Nationale de Prognoza declara ca in primul trimestru am avut o crestere economica de 1,3% fata de primele trei luni de anul trecut. Este acesta inceputul relansarii dupa recesiune, asteptat cu o speranta aproape religioasa? Unii oameni de afaceri il confirma; pentru altii, momentul cand economia va prinde viata se indeparteaza iarasi, de asta data undeva spre 2014.

Har Domnului, o multime de vesti bune au sosit in ultima vreme. Romania a terminat anul trecut in top trei in UE-27 ca pondere a investitiilor in PIB (22,7%), productia industriala a crescut in februarie cu 12,7% fata de aceeasi luna din 2010, exporturile din ianuarie au depasit pentru prima data in ultimii zece ani importurile si s-au marit cu aproape 50% fata de inceputul anului trecut, deficitul de cont curent s-a redus cu 86%, piata auto a crescut aproape 8% in primele doua luni si pana si cifra de afaceri din comert s-a urnit un pic in februarie in raport cu ianuarie, desi deocamdata doar cu 1,1%.

Capra vecinului nici ea nu sta degeaba: ultimele stiri ne spun ca medicii unguri au cele mai mici salarii din Europa si ca "nu e de mirare ca pleaca pe capete din tara", conform Federatiei Europene a Medicilor Salariati, ca o cincime dintre municipalitatile bulgaresti nu mai au bani sa-si plateasca datoriile si nu mai au nici acces la credite noi ori ca un important om de afaceri din Estonia se plange ca tara a devenit o colonie a companiilor suedeze, care folosesc forta de munca ieftina si scot profiturile din tara. Toate aceste tari au insa deja ceea ce noi inca nu avem: confirmarea ca economia si-a revenit dupa perioada de recesiune. Sau o avem si noi? CitiĊ£i mai mult despre cat din relansarea economica e mit si cat e realitate pe www.businessmagazin.ro