Randamentele obligaţiunilor Greciei, Irlandei şi Portugaliei au atins noi maxime

Autor: Dumitrescu Anca 26.04.2011

Randamentele obligaţiunilor Greciei, Irlandei şi Portugaliei au atins marţi noi niveluri record din cauza speculaţiilor că aceste state nu vor putea evita restructurarea datoriilor, informează Bloomberg citat de Mediafax.

Randamentul obligaţiunilor Irlandei pe termen de doi ani a atins un nivel record de la înfiinţarea zonei euro, de 12,08%, după ce Eurostat a anunţat că datoriile ţării au înregistrat anul trecut cea mai mare creştere din regiune, de 30,6%, la 96,2% din PIB.

În cazul Greciei, randamentul obligaţiunilor pe doi ani a avansat în această lună cu peste 8,3 puncte procentuale, întrucât investitorii au luat în calcul costul unei eventuale restructurări a datoriilor.
Lars Feld, unul dintre consilierii economici ai cancelarului german Angela Markel, a declarat că Grecia nu va putea evita restructurarea datoriilor.

Marţi, randamentul obligaţiunilor elene cu maturitate de doi ani a atins la Londra un maxim de 24,095%.

Randamentul obligaţiunilor pe termen de zece ani a avansat la un nivel record de 15,26%, comparativ cu 12,84% la 31 martie.

Pentru Portugalia, randamentul obligaţiunilor pe doi ani a atins un maxim de 11,74%, comparativ cu 8,78% la sfârşitul lui martie. În cazul obligaţiunilor cu maturitate de zece ani, randamentul a urcat la nivelul record de 9,595%, comparativ cu 8,41% la 31 martie.