Lactalis oferă 3,4 mld. euro pentru a cumpăra Parmalat

Autor: Catalina Apostoiu 26.04.2011

Groupe Lactalis, cel mai mare producător de brânzeturi al Franţei, a depus o ofertă nesolicitată în valoare de 3,38 miliarde de euro (4,9 mld. $) pentru restul de 71% din acţiunile Parmalat pe care nu le deţine, chiar dacă guvernul italian a decis blocarea preluărilor de companii locale strategice de către firme străine, scrie Bloomberg.

Lactalis va oferi 2,60 de euro pe acţiune, cu 12,5% mai mult decât preţul la care acţiunile companiei au închis şedinţa din 21 aprilie.

"Avem un plan ambiţios de creştere pentru Parmalat, să o transformăm în compania italiană de referinţă pe piaţa produselor lactate", a declarat Emmanuel Besnier, preşedintele Lactalis.

Compania rezultată în urma tranzacţiei ar putea realiza noi achiziţii pentru a deveni lider mondial pe segmentul băuturilor bazate pe lapte, a anunţat compania. Grupul francez a acumulat luna trecută o participaţie în cadrul celei mai mari companii italiene de produse lactate parţial plătind 2,80 euro pe acţiune unui grup de investitori activişti.

Guvernul italian a adoptat o serie de măsuri menite să oprească Lactalis de la a-şi majora participaţia de 29%. Italia a autorizat luna trecută ministerul de finanţe să achiziţioneze participaţii în cadrul companiilor considerate drept strategice. Analiştii nu exlud o contraofertă pentru Parmalat.

Lactalis s-a angajat să păstreze sediul şi managementul Parmalat în Italia. Credit Agricole, HSBC, Natixis şi SocGen vor finanţa preluarea.