Bulgartabac este curtat de investitori japonezi şi coreeni

Autor: Livadariu Andreea 26.04.2011

Compania coreeană KT&G, cea japoneză Japan Tobacco International (JTI) şi fonduri de investiţii cehe şi britanice şi-au manifestat interesul faţă de privatizarea producătorului bulgar de ţigări Bulgartabac, scrie Sofia News Agency.

Compania coreeană şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a cumpăra Bulgartabac, iar prima ofertă a fost făcută în urmă cu zece ani.

KT&G este cea mai mare companie de produse din tutun din Coreea, deţinând aproximativ 80% din piaţa de profil a ţării. În ultimii zece ani, coreenii au colaborat cu producătorul bulgar prin cumpărarea în repetate rânduri de tutun.

Pe de altă parte, Japan Tobacco (JTI), cu sediul în Tokio, este a treia cea mai mare companie de profil din lume, iar po­tri­vit datelor furnizate de Euromonitor, deţine aproximativ 10,5% din piaţa mondială. JTI, cu sediul la Geneva, este o di­vizie internaţională a JT formată prin cumpărarea mai mul­tor afaceri de profil de la compania americană R.J. Reynolds.

JTI vinde mărci de ţigări precum Camel şi Salem şi deţine 16 fabrici de ţigări în afara Japoniei, printre care în Canada, Kazahstan, România, Serbia, Ucraina, Andorra, Germania, India, Elveţia, Iordania, Turcia, Tunisia, Rusia.