Acuzaţii grave de la Eurostat: Avem rezerve faţă de calculul deficitului bugetar

Autor: Bogdan Cojocaru 26.04.2011

Eurostat, serviciul de statis­tică al UE, a anunţat ieri că are rezerve în privinţa calităţii datelor raportate de România despre deficitul bugetar din 2010, calculat după standardele ESA95, invocând printre cauze incertitudinea legată de impactul unor companii publice asupra deficitului.

Institutul Naţional de Statistică a precizat ieri că pe 31 martie s-au transmis date suplimentare la solicitările instituţiei europene în vederea analizei includerii în sectorul "administraţiile publice" a unor societăţi precum CFR Infrastructură şi SC Termoelectrica SA.

Aseară secretarul de stat de la finanţe Gheorghe Gherghina urma să aducă clarificări într-o conferinţă de presă extraordinară.

Ca răspuns la sesizarea Eurostat, în şedinţa Guvernului din data de 20 aprilie 2011 s-a stabilit verificarea calităţii datelor din situaţiile financiare ale unor companii publice pentru perioada 2007-2009 în vederea identificării discrepanţelor dintre conturile financiare şi nefinanciare.

FMI a obligat Guvernul român să includă în calculul deficitului bugetar din acest an şi pierderile din 30 companii de stat centrale sau locale, precum şi titluri emise de Fondul Proprietatea, societăţile fiind astfel obligate să anunţe periodic la Ministerul Finanţelor indicatorii financiari şi operaţiunile efectuate.

Deficitul bugetar în 2010 a repre­zentat, potrivit Ministerului Finanţelor, 6,5% din PIB şi ar urma să scadă la 4,4% în acest an şi sub 3% în 2012.

Pe de altă parte, veniturile bugetului general consolidat au crescut în primul trimestru cu 10,2% faţă de perioada similară din 2010, în principal datorită majorării încasărilor din TVA şi accize, iar cheltuielile au urcat cu 1,3% în condiţiile majorării plăţilor pentru proiecte finanţate din fonduri UE.

Bugetul general consolidat a încheiat primul trimestru cu un deficit de 5,2 mld. lei (1,26 mld. euro, adică 1% din PIB), potrivit datelor publicate ieri de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Veniturile încasate la bugetul general consolidat au însumat 41,6 mld. lei, cu 10,2% mai mari faţă aceeaşi perioadă a anului precedent, în principal ca urmare a creşterii încasărilor din taxa pe valoare adăugată (Ă35,9%), accize (Ă20,4%) şi a veniturilor nefiscale (Ă5,9%). Totodată, încasările din contribuţii de asigurări sociale au avansat cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2010.

Pe de altă parte, încasările din im­pozitul pe profit au scăzut în termeni nominali cu 13,3% în primul trimestru, iar veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 4,5%. Cheltuielile bugetului general conso­lidat s-au situat la 46,8 mld. lei, în creştere cu 1,3% în termeni nominali şi cu 0,4 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Creşterea cheltuielilor a fost determinată, în mare parte, de majorarea plăţilor pentru proiecte cu finanţare din fonduri UE de la 0,6 mld. lei în primele trei luni din 2010 la 2,2 mld. lei în primul trimestru, dar şi de avansul costurilor cu bunuri şi servicii cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a plăţilor pentru servicii medicale şi medicamente.

În termeni absoluţi, cheltuielile cu bunuri şi servicii au urcat cu peste un miliard de lei, de patru ori mai mult faţă de creşterea cheltuielilor de capital, care au totalizat 2,66 mld. lei.

În plus, cheltuielile cu dobânzi au crescut în primul trimestru cu 34,8%, ca urmare a datoriei contractate pentru finanţarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi a celor curente.

Ministerul Finanţelor precizează că cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost în primele trei luni de 6,2 mld. lei, respectiv 1,1% din PIB.

Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a declarat la începutul lunii aprilie că datele estimate pentru primul trimestru al acestui an indică un deficit bugetar de 5,6 mld. lei, reprezentând 1% din PIB.