Nokia face concedieri la Cluj: 120 de angajaţi pleacă. Divizia de cercetare va fi "diminuată complet"

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 27.04.2011

Nokia, cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, va renunţa până la finele lunii septembrie 2011 la activităţile de cercetare dezvoltare desfăşurate la Cluj, 120 de persoane urmând să fie afectate, a anunţat compania.

"Ca parte a procesului de aliniere la strategia Nokia, se estimează că anunţul privind reducerea forţei de muncă va avea impact asupra sitului de Cercetare şi Dezvoltare aflat în cadrul Olympia Business Center din Cluj. Nokia estimează că până la sfârşitul trimestrului al treilea 2011, proiectele curente desfăşurate în această locaţie vor fi diminuate complet. Operaţiunile de Cercetare şi Dezvoltare vor continua să fie derulate în alte centre Nokia de pe glob. Se preconizează că vor fi afectate aproximativ 120 de persoane. Nu sunt planificate nici un fel de schimbări la nivelul fabricii Nokia de la Jucu", potrivit unui comunicat oficial al firmei.


Nokia continuă să facă curăţenie la nivelul executiv

Cine sunt românii care distribuie oficial Nokia pe piaţa locală

Concedierile au loc ca urmare a acordului la nivel global semnat de Nokia cu Microsoft, prin care firma finlandeză renunţă la softul propriu pentru mobile în favoarea Windows.

Grupul Nokia se pregăteşte de concedieri după acordul cu Microsoft

Nokia a mai anunţat că la nivel global a semnat un acord cu Accenture, care va rezulta în transferul activităţilor de dezvoltare a softului pentru Symbian, inclusiv a aproximativ 3.000 de angajati ai Nokia la Accenture. În plus, Nokia îşi mai propune o reducere cu aproximativ 4000 de persoane a forţei de muncă globale până la sfârşitul anului 2012, majoritatea reducerilor fiind planificate în Danemarca, Finlanda şi Marea Britanie.

Discuţiile cu reprezentanţii angajaţilor au debutat miercuri, în concordanţă cu cerinţele fiecăreia dintre legislaţiile naţionale.

"La Nokia, avem obiective clare în legătură cu modul în care vom merge înainte, care au în vedere redobândirea şi consolidarea poziţiei de lider în segmentul de dispozitive inteligente, telefoane mobile şi strategia de minimizare a întreruperilor la nivel de operaţiuni", a declarat Stephen Elop, Preşedinte şi CEO Nokia. "Însă, datorită acestei noi strategii, va fi necesară o reducere a forţei noastre de muncă. Aceasta este o realitate dificilă şi colaborăm strâns cu angajaţii noştri şi cu parteneri locali pentru identificarea de oportunităţi de re-angajare pe termen lung pentru oamenii talentaţi din cadrul Nokia."

Nokia lansează un program extins de responsabilitate socială pentru angajaţii şi comunităţile care pot fi afectate de reducerile de personal. Programul va fi derulat la nivel local, împreună cu parteneri şi părţi interesate din regiunile respective şi cu sprijinul managementui superior.

"Intenţionăm să oferim celor care riscă să îşi piarda locurile de muncă o serie de opţiuni, de la angajare individuală şi sprijin pentru reconversie profesională, la investiţii pentru promovarea inovaţiei şi colaborări cu parteneri locali pentru a genera noi oportunităţi", a continuat Elop.