Populaţia a preferat economiile în valută în luna martie, deşi leul se aprecia

Autor: Ovidiu Tempea 27.04.2011

Economiile populaţiei în lei au scăzut în martie cu 0,3%, în timp ce depozitele în valută ale gospodăriilor exprimate în euro au avut un avans de circa 1%, creştere mai accelerată decât în primele două luni, deşi moneda naţională intrase pe un trend de apreciere încă de la începutul anului.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, depozitele în valută ale populaţiei exprimate în lei au scăzut în martie cu 1,3%, la 38,8 miliarde lei (9,43 miliarde euro), ceea ce indică o creştere în euro de aproximativ 1%, de la 9,33 miliarde euro.

Evoluţii similare au fost înregistrate şi în primele două luni ale anului, când depozitele în valută exprimate în lei au arătat scăderi sub aprecierea monedei naţionale, ceea ce înseamnă majorări ale soldurilor în euro. Leul s-a apreciat faţă de euro cu 2,4% în martie, aproape 1% în februarie şi 0,7% în ianuarie.

Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au totalizat 65,66 miliarde lei, în creştere cu 5,8% faţă de martie 2010 (-2% la sută în termeni reali).

Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au crescut cu 0,%, până la 44,65 miliarde lei, nivel cu 3,4% peste martie 2010, dar în scădere cu 4,2% în termeni reali.

Depozitele în valută ale rezidenţilor gospodării ale populaţiei şi persoane juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), exprimate în lei, s-au diminuat cu 1,5%, până la nivelul de 61,08 miliarde lei (exprimate în euro, depozitele în valută au crescut cu 0,9%, până la 14,84 miliarde euro).

Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au scăzut cu 1,3% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor s-au diminuat cu 1,7%), în condiţiile în care depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei exprimate în lei au crescut cu 3% (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 2,5%).

Depozitele în valută ale companiilor exprimate în lei s-au diminuat cu 8% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor persoane juridice s-au redus cu 8,4%).