Licitaţie de 436 mil. euro pentru aproape 1.400 km de drumuri judeţene şi locale

Autor: Andreea Neferu 27.04.2011

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a scos la licitaţie lucrările de modernizare şi reabilitare a 1.386 de kilometri de drumuri judeţene şi locale din judeţele Covasna, Braşov, Caraş Severin, Mehedinţi, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa. Lucrările pentru aceste drumuri sunt incluse în Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, iar valoarea estimată pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor din cele opt judeţe este estimată la 1,78 miliarde de lei (436,6 milioane de euro).

Termenul de finalizare a lucrărilor, prevăzut de MDRT, este de trei ani, iar durata de garanţie este de doi ani de la semnarea recepţiei la terminarea lucrărilor.

MDRT a mai scos la licitaţie la mijlocul lunii aprilie lucrările de reabilitare a 337km de drumuri judeţene şi locale din judeţele Botoşani şi Suceava, la un cost estimat de 569 milioane de lei (140 milioane de euro).

Investiţiile în aceste drumuri de interes judeţean şi local fac parte din Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, care include, pe lângă asfaltarea şi modernizarea a 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi locale, şi modernizarea satului românesc şi realizarea sistemului de canalizare, epurare a apelor uzate şi alimentare cu apă a localităţilor. Programul, estimat la 3,3 miliarde de euro, este considerat cea mai mare licitaţie din istoria României din punct de vedere al valorii. Finanţarea acestui program se va face iniţial de către constructori, urmând ca din 2013 guvernele viitoare să achite valoarea lucrărilor, pe măsură ce vor fi finalizate.