Aeroportul Otopeni, cu terminal nou de 60 mil. euro

Ziarul Financiar 27.04.2011

Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti a dat în folosinţă la sfâr­şitul lunii martie noul terminal de pasageri de la Aeroportul Internaţional Henri Coandă - Otopeni, care a implicat inves­tiţii de 60 mil. euro şi a adus în plus 15 porţi de îmbarcare, faţă de 9 câte avea vechiul terminal, 104 ghi­şee de check in, faţă de 52, şi 9 pasarele de îm­barcare/debarcare, faţă de doar 5 în trecut.

De asemenea, suprafaţa construită s-a triplat, crescând de la aproape 8.000 de metri pătraţi la puţin peste 24.500 de metri pătraţi. Noul terminal este practic o extindere a vechiului terminal, iar procesul de îmbarcare este acelaşi.

În prezent, pe Aeroportul Otopeni operează 38 de companii aeriene, care asigură curse regulate către 11 destinaţii interne şi 51 de destinaţii externe, la care se adaugă 7 chartere regulate către alte 7 destinaţii directe. O parte din zboruri vor fi mutate pe noul terminal.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, deţinută în proporţie de 80% de Ministerul Transporturilor şi de 20% de Fondul Proprietatea, a finanţat lucră­rile de 60 de milioane de euro de la al doilea terminal de la Otopeni atât din surse proprii, cât şi din credite interne.

Compania, înfiinţată prin fuziunea realizată anul trecut între Aeroporturile Internaţionale Henri Coandă Otopeni şi Aurel Vlaicu Băneasa, mizează anul acesta pe afaceri de circa 110 milioane de euro. Lucrările la noul terminal de la Otopeni au fost realizate de firma Rom­airport, companie deţinută de grupul italian Astaldi.

Ce aduce în plus noul terminal