Trei turnuri de birouri din Capitală au litigii în loc de chiriaşi

Ziarul Financiar 27.04.2011

Trei dintre cele mai înalte clădiri de birouri din centrul Bucureştiului, Tower Center (22 de etaje), Cathedral Plaza (18 etaje) şi Millennium Business Center (18 etaje) stau goale din cauza unor litigii care durează "cu anii", aducând proprietarilor pierderi cumulate de cel puţin un milion de euro lunar.

Cele trei proiecte au probleme juridice diferite, dar rezultatul este în fiecare situaţie acelaşi: proprietarii nu pot închiria spaţiile către companii, astfel că investiţiile de peste 100 de milioane de euro în cele trei proiecte aduc în prezent doar pierderi legate de costurile cu în­treţinerea şi cheltuielile de judecată.

Singura dintre cele trei clădiri de birouri care a fost operaţională este Millennium de lângă biserica Armenească, afectată de un incendiu la sfârşitul lunii iunie 2009. De circa 20 de luni clădirea nu mai are chiriaşi, în condiţiile în care proprietarul, fondul de investiţii DEGI din Germania, şi Chartis (fosta AIG), firma care a asigurat clădirea, se află în proces cu arhitecţii şi constructorii imobilului pentru stabilirea responsabililor pentru incendiu şi acoperirea daunelor create.

Tot lângă o biserică se află şi turnul Cathedral Plaza, deţinut de firma Millennium Building Development, controlată de miliardarul Eyal Ofer. Clădirea de 18 etaje, deşi a fost finalizată în iarna acestui an, rămâne neocupată ca urmare a unui litigiu între proprietar şi Arhiepiscopia Romano-Catolică, care a obţinut în luna noiembrie 2010 la Curtea de Apel Suceava declararea nulă a autorizaţiei de construire, cerând astfel demolarea imobilului situat lângă Catedrala Sfântul Iosif.

Cele două părţi se află în litigii de aproximativ cinci ani, timp în care instanţele au dat decizii contradictorii, care fie opreau lucrările, fie le lăsau să continue. Cert este că imobilul a fost ridicat, dar nu poate fi închiriat, iar proprietarii au iniţiat la începutul acestui an o contestaţie în anulare şi o cerere de revizuire împotriva deciziei pronunţate de Curtea de Apel Suceava, demersuri similare fiind realizate şi de către Primăria Sectorului 1, cea care a aprobat construcţia.

Nu doar instanţei de la Suceava i-a fost cerut să se pronunţe cu privire la un proiect imobiliar din Bucureşti. Cazul turnului Tower Center din Piaţa Victoriei, de 22 de etaje, se judecă şi la Tribunalul Covasna între Tower Center Interna­ţional, dezvoltatorul proiectului deţinut de Industrialexport şi Avrig 35, pe de o parte, şi Alpha Bank, pe de altă parte, banca elenă care ar fi trebuit să preia jumătate din clădire. Şi în acest caz procesele sunt numeroase şi au loc inclusiv la Tribunalul Bucureşti, neînţelegeri existând şi între acţionari, astfel că după ce clădirea a stat pentru circa doi ani goală, cel mai probabil nu va fi ocupată prea curând.