Câtă onoare are ministrul Botiş, pasibil de închisoare de până la cinci ani?

Autor: Iulian Anghel 27.04.2011

Când, înainte de Paşti şi-a dat demisia din Guvern, fostul ministru Ioan Botiş a susţinut că este "o demisie de onoare". Nu s-ar şi aflat, susţinea el, în conflict de interese atunci când, prin ministerul în fruntea căruia se afla, un ONG la lucra lucra soţia sa a primit 500.000 de euro finanţare europeană, dar, pentru a stinge scandalul îşi dă demisia de onoare. Proiectul care a primit finanţarea se numeşte şi el "Şansa la demnitate". Aşadar, onorare şi demnitate de 500.000 de euro.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a stabilit cu totul altceva decât susţine Botiş şi a sesizat Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA). Potrivit ANI, ministrul s-a aflat în conflict de interese, iar procurorii trebuie să cerceteze cazul. Fostul ministru este pasibil de o pedeapsă cu închisoare de la şase luni la cinci ani, potrivit Codului Penal. Iată articolul din Cod în baza căruia Botiş ar putea ajunge la închisoare: "Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă".

Chiar şi soţia ministrului, Ligia, trebuie cercetată pentru corupţie, susţine ANI.

Botiş este însă şi deputat. Fiind deputat, poate fi trimis în judecată doar cu încuviinţarea Camerei Deputaţilor.

Iată articolul din legea responsabilităţii ministeriale care îl apără: "După începerea urmăririi penale membrul Guvernului care este şi deputat sau senator poate fi reţinut, arestat, percheziţionat sau trimis în judecata numai cu încuviintarea Camerei din care face parte (...) Punerea sub urmărire penala a foştilor membri ai Guvernului (care sunt şi parlamentari - n.n.) pentru infracţiunile săvârşite în exercitiul funcţiei lor se face potrivit normelor de procedură din prezenta lege". Cu alte cuvânte, Botiş este apărat de legea responsabilităţii ministeriale chiar dacă nu mai este ministru. Legea responsabilităţii care nu-i proteja pe foştii miniştri a fost modificată în sensul de mai sus în 2007 când Adrian Năstase, fostul premier, a fost trimis în judecată în dosarul Zambaccian şi a invocat imunitate ca fost membru al Guvernului într-o sesizare la Curtea Constituţională. Botiş, ca deputat este a doua oară apărat de regulamentul Camerei: "Deputaţii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei Deputaţilor, după ascultarea lor". Cu alte cuvinte, Botiş poate fi urmărit penal ca simplu deputat, dar nu poate fi trimis în judecată ca fost ministru (şi nici cercetat penal), fără încuviinţarea Camerei Deputaţilor. Portiţa a fost folosită cu succes şi de fostul ministru al tineretului Monica Ridzi, Camera tergiversând luni de zile cererea DNA de începere a cercetării penale şi a trimiterii ei în judecată. Până la urmă deputata a fost trimisă în judecată, dar colegii ei nu au aprobat şi percheziţia cerută de procurori şi nici extinderea anchetei.

Pentru ca lucrurile să fie mai limpezi şi lucrurile să se lămurească repede, Botiş ar putea face un gest de onoare, cum spune el, dându-şi demisia şi din Parlament - caz în care nu mai este nevoie de o pronunţare a Legislativului în cazul său. Ce va face el? Dacă tot se consideră nevinovat şi invocă onoarea sa acesta ar fi drumul cel mai drept pentru a şi-o proba. Doar că în Parlament astfel de gesturi sunt rare. Traian Băsescu şi-a dat demisia din Parlament când era cercetat în dosarul Flota. A mai făcut-o şi fostul ministru al transporturilor, Miron Mitrea, dar cu puţină vreme înaintea alegerilor legislative şi doar pentru a câştiga un nou mandat şi, odată cu el, o nouă imunitate.