Primul ministru condamnat la închisoare după revoluţie: şapte ani de detenţie pentru Ioan Avram Mureşan

Autor: Iulian Anghel 27.04.2011

Fostul ministrul al agriculturii Ioan Avram Mureşan a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie secţia penală întrunită în complet de trei judecători la şapte ani de închisoare pentru deturnare de fonduri. Decizia poate fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători, dar şi aşa reprezintă o premieră în România postrevoluţionară, Mureşan fiind singurul fost ministru condamnat la închisoare. Peste 10 alţi foşti miniştri şi un premier sunt cercetaţi în prezent pentru diferite fapte în procese care durează de ani de zile. Mureşan a fost trimis în judecată de PNA (actualmente DNA) în 2003.

Şi alţi foşti demnitari sunt cercetaţi în acest dosare - Ioan Truţă Enea, fost secretar general adjunct şi consilier în cadrul Ministerului Agriculturii (deturnare de fonduri şi complicitate la luare de mită), Silvia Căpitanu, fost director general al Direcţiei Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională din Ministerul Agriculturii (pentru deturnare de fonduri), şi Dan Jiga, fost director general al Direcţiei Generale Economice şi Relaţii Bugetare din Ministerul Agriculturii (pentru luare de mită).

Mureşan este acuzat că, în calitate de ministru, ar fi întocmit, în mai 1999, noiembrie 1999 şi aprilie 2000, mai multe rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat sub formă de împrumut a cantităţii de 5.000 de tone ulei, beneficiar fiind SC Sun Oil SRL Râmnicul de Jos - judeţul Constanţa.