MoneyGram: 70% din remiterile de bani vin din Italia şi Spania

Autor: Liviu Chiru 27.04.2011

Românii din străinătate au trimis în ţară în 2010 peste 4,5 miliarde de dolari (3,4 miliarde de euro), în scădere uşoară însă de la 4,9 miliarde de dolari (3,5 miliarde de euro) în anul precedent, potrivit unor calcule prezentate de MoneyGram, unul dintre principalii jucători în transferul de fonduri la nivel mondial, pe baza unor date ale Băncii Mondiale.

"Declinul sumelor trimise în România a încetinit în 2010. Remiterile din Marea Britanie, Spania şi Italia au început să îşi revină", spune Radu Pojoga, director în cadrul MoneyGram responsabil cu dezvoltarea afacerilor în România şi Bulgaria. Anul 2009 consemnase o scădere dramatică a fondurilor, aproape la jumătate faţă de vârful de 9,3 miliarde de dolari atins în 2008.

Potrivit datelor Money, principalele coridoare prin care intră bani în România sunt din Italia (cu 36% din sume), Spania (cu 34% din sume) şi Marea Britanie (cu 14% din total). În top mai intră Statele Unite şi Grecia, însă cu ponderi mult mai mici, de 5%-6%.

Datele prezentate de MoneyGram sunt apropiate de cele calculate de BNR, care a contabilizat anul trecut intrări de valută din transferurile curente (excluzând operaţiunile administraţiei publice, unde sunt reflectate şi fondurile europene) de 3,8 miliarde de euro.

MoneyGram nu a prezentat date pentru 2010 privind principalele surse ale remiterilor, însă în 2009 grosul a fost dat de remiterile muncitorilor, cu 4,2 mld. dolari, în timp ce compensaţiile acordate muncitorilor din străinătate au reprezentat 651mil. dolari.

Transfer rapid de fonduri şi prin cele 155 unităţi ale Volksbank

MoneyGram a deschis puncte de lucru şi în cele 155 de unităţi ale Volksbank, a opta bancă locală după activele deţi­nute. În total, MoneyGram are în prezent circa 2.000 de puncte de lucru la nivel naţional, având parteneriate cu mai multe bănci, printre care şi BCR, Alpha Bank sau OTP Bank, dar şi cu lanţul de hypermarketuri Carrefour.

"Implementarea serviciului de transfer rapid de bani face parte din strategia de retail a băncii pe anul 2011 pentru revitalizarea activităţii comerciale, cu accent pe lansarea noilor tipuri de carduri, pachete de produse şi servicii şi mobile banking", spune Lucian Cojocaru, vicepreşedintele responsabil de retail al Volksbank.

Banca s-a confruntat cu o pierdere de 36 mil. euro anul trecut, din cauza provizioanelor mari pentru creditele cu probleme. Acum încearcă să îşi diversifice sursele de venit, care erau legate preponderent de împrumuturile ipotecare vândute în anii de boom.

"Expunerea grupului pe România a rămas constantă în acest an, întrucât nu am rambursat nimic. Astfel, expunerea este de 3,5 miliarde de euro", a spus Cojocaru, citat de Mediafax. Banca are active de 4,8 mld. euro, dar depozitele atrase de la clientelă totalizează doar 580 mil. euro.