Harvard University, cel mai mare proprietar de păduri din România. Vedeţi aici cine sunt ceilalţi zece mari proprietari

Autor: Ioana David 27.04.2011

Fondul de investiţii Phemus Corporation înregistrat la aceeaşi adresă cu Harvard Management Company, entitate a prestigioasei universităţi americane Harvard care administrează active de 27 mld. dolari, este acţionarul majoritar al celui mai mare proprietar de păduri din România, firma Scolopax SRL din Focşani.

Scolopax apare pe primul loc în topul celor mai mari proprietari de păduri din România la data de 1 aprilie 2010 în afara statului, potrivit datelor trimise de Ministerul Mediului la solicitarea Ziarului Financiar. Pădurile statului sunt administrate de Romsilva.

Sven Rutgersson, director executiv al Scolopax, a confirmat că în spatele Phemus Corporation se află un fond al Universităţii Harvard fără a preciza numele acestuia.

"Deţinem aproximativ 35.000 de hectare de păduri şi 2.000 de hectare de teren agricol", a mai spus Rutgersson. El a mai precizat că achiziţiile au început în anul 2005 şi ar putea continua "în funcţie de dezvoltarea României".

Preţul mediu al unui hectar de pădure este de 3.000 de euro, astfel că cele 35.000 ha deţinute ar putea fi evaluate la peste 100 mil. euro.

Informaţii despre interesul americanilor pentru achiziţia de păduri în România circulau în piaţă încă din 2009. În Top 10 se mai află mai multe comune şi primării, dar şi Regele Mihai I. Fondul forestier al României este de 6,5 milioane de hectare, din care proprietatea publică a statului este de 3,3 mil. hectare administrată de Romsilva. Romsilva mai administrează şi peste 1 mil. hectare proprietate privată.