Cluj: Nokia renunţă la 100 de softişti

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 27.04.2011

Întreaga echipă a diviziei de cercetare şi dezvoltare din România a companiei finlandeze Nokia - care are sediul în Cluj-Napoca şi aproximativ 120 de oameni, ar putea fi concediată până la finele lunii septembrie, potrivit unui plan de restructurare publicat miercuri de producătorul de telefoane mobile.

Nokia venise în România în 2006 prin preluarea la nivel internaţional a companiei Intellisync, care avea un centru de cercetare în Cluj-Napoca. Compania finlandeză a păstrat sucursala din Cluj, a integrat-o în reţeaua sa de centre de profil şi a continuat să facă angajări în ultimii ani. În 2006, când a fost preluat de Nokia, centrul avea 100 de oameni.

Centrul de la Cluj nu este programat să fie închis pentru că salariile softiştilor ar fi fost prea mari sau pentru că ar fi fost probleme de calitate, ci pentru că s-a avut în vedere o concentrare "strategică" a centrelor de cercetare, spun oficialii Nokia.

Cel mai dur program de restructurare lansat în ultimele două decenii de Nokia şi care are drept obiectiv economii de 1 mld. euro prevede renun­ţarea la 7.000 de oameni.