Cazul Botiş: ieri ministru, astăzi pasibil de cinci ani de închisoare

Autor: Iulian Anghel 27.04.2011

Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) a înregistrat sesizarea făcută de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) împotriva fostului ministru al muncii Ioan Botiş, acuzat de ANI de conflict de interese în cazul finanţării unui ONG la care lucra soţia sa prin intermediul ministerului pe care îl conducea fostul membru al Guvernului.

"Am înregistrat sesizarea şi demarăm procedurile legale. La acest moment nu putem spune mai multe", a declarat procurorul Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA.

Ministrul a demisionat înainte de Paşti după ce în presă a apărut informaţia potrivit căreia un ONG la care lucra soţia ministrului a primit fonduri europene de 500.000 de euro prin intermediul Ministerului Muncii condus de Botiş în vreme ce acesta se afla în fruntea ministerului. ANI a stabilit că Botiş s-a aflat în conflict de interese pedepsit de Codul penal cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi a sesizat DNA. Departa­­mentul de Luptă Anti­fraudă face şi el o anchetă paralelă. ANI susţine că şi soţia ministrului, alături de alte persoane, trebuie cerce­tată pentru corupţie.

Botiş, care este şi de­putat, are imunitate, fiind apărat de legea respon­sabilităţii ministeriale. Îm­potriva sa nu poate începe cercetarea penală - în cazul în care DNA se decide să demareze acest proces - decât cu acordul Camerei Deputaţilor. Opoziţia a cerut demisia lui Botiş din Parlament - iar dacă acest lucru s-ar întâmpla, procurorii l-ar putea cerceta şi trimite în judecată fără o procedură prealabilă.

ANI susţine că există indicii puternice că Botiş ar fi săvârşit infracţiunea de conflict de interese, potrivit art. 253 indice 1 Cod penal, infracţiune care constă în săvârşirea de către un demnitar a următoarelor fapte: "Îndeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".

O astfel de faptă spune Codul penal se pedepseşte cu minimum şase luni şi maximum cinci ani de închisoare şi cu interdicţia de a mai ocupa demnităţi publice.