Profitul grupului BCR a scăzut în primul trimestru de peste trei ori, la 76,1 milioane lei

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax 28.04.2011

Profitul net al grupului BCR a scăzut în primul trimestru de 3,2 ori, la 76,1 milioane lei (18,1 milioane euro), pe fondul menţinerii unor costuri ridicate cu provizioanele, reducerii veniturilor din dobânzi în principal din cauza OUG 50 şi creşterii cheltuielilor cu personalul.

BCR a înregistrat în primul trimestru un profit net consolidat după impozitare şi interesele minoritare, după ce în ultimele trei luni ale anului trecut a raportat o pierdere de 29,5 milioane de lei. În perioada ianuarie-martie 2010 grupul a obţinut un câştig net de 243 milioane de lei.

"Cheltuiala netă cu provizioanele de risc pentru împrumuturi şi avansuri a totalizat 457,4 milioane lei, în creştere cu numai 0,2% faţă de primul trimestru din 2010 şi a evoluat conform aşteptărilor luând în considerare în special faptul că atât segmentul persoanelor fizice cât şi al companiilor au continuat să se confrunte cu condiţii dificile de piaţă. Segmentul companiilor, în special, a contribuit semnificativ la volumul creditelor neperformante în primele trei luni", se arată într-un comunicat al BCR.

BCR a înregistrat în primul trimestru un profit net consolidat după impozitare şi interesele minoritare, după ce în ultimele trei luni ale anului trecut a raportat o pierdere de 29,5 milioane de lei. În perioada ianuarie-martie 2010 grupul a obţinut un câştig net de 243 milioane de lei.

"Cheltuiala netă cu provizioanele de risc pentru împrumuturi şi avansuri a totalizat 457,4 milioane lei, în creştere cu numai 0,2% faţă de primul trimestru din 2010 şi a evoluat conform aşteptărilor luând în considerare în special faptul că atât segmentul persoanelor fizice cât şi al companiilor au continuat să se confrunte cu condiţii dificile de piaţă. Segmentul companiilor, în special, a contribuit semnificativ la volumul creditelor neperformante în primele trei luni", potrivit datelor BCR.

Grupul notează că revenirea economiei româneşti a fost una fragilă în primul trimestru, astfel încât multe afaceri s-au confruntat cu o reducere dramatică a cererii pentru produsele şi serviciile lor, iar un mare număr de afaceri, în special microîntreprinderi şi IMM-uri, s-au închis.

Portofoliul de credite al grupului BCR a avut o evoluţie "relativ satisfăcătoare" în primul trimestru, în circumstanţele date, iar ponderea creditelor neperformante în sold s-a menţinut la nivelul de la finele anului trecut, de 16,8%.

"Ritmul formării creditelor neperformante a încetinit în primul trimestru comparativ cu ultimele trei luni din 2010, dar se menţine la un nivel ridicat şi nu este aşteptată o scădere semnificativă pe termen scurt", potrivit comunicatului BCR.

Grupul BCR are o rată de acoperire a creditelor neperformante prin garanţii şi provizioane de aproximativ 129%.

Profitul operaţional al grupului BCR a scăzut în primul trimestru cu 20,2% comparativ cu perioada similară din 2010, la 608,8 milioane lei (144,5 milioane euro), ca urmare a diminuării venitului operaţional. Faţă de ultimele trei luni ale anului trecut, profitul operaţional a crescut cu 10,9%.

Venitul operaţional a scăzut cu 9,6% faţă de primul trimestru din 2010, la 1,05 miliarde de lei, în principal din cauza venitului net mai mic din dobânzi şi comisioane, ca urmare a condiţiilor pieţei, respectiv a diminuării ratelor dobânzii, al nivelului redus al cererii eligibile de credite şi al impactului implementării noii legi a contractelor de credit pentru consumatori.

Astfel, venitul net din dobânzi s-a redus cu 11,6%, la 859,1 milioane de lei, iar veniturile nete din speze şi comisioane au coborât cu 2,4%, la 154,1 milioane de lei.

Pe de altă parte, rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 10,7%, la 41,6 milioane de lei, în special pe baza operaţiunilor de schimb valutar.

Cheltuielile operaţionale ale grupului BCR s-au majorat cu 10,3%, respectiv cu 41,7 milioane de lei, la 446 milioane de lei, în contextul în care instituţia menţionează că a continuat să investească în "costurile bune", mai ales în pregătirea angajaţilor, canalele de distribuţie electronice şi activitatea de carduri, precum şi în modernizarea reţelei de unităţi retail, ceea ce generează costuri mai ridicate cu amortizarea.

Totodată, cheltuielile cu personalul ale BCR au crescut în primul trimestru cu 11,8% faţă de perioada similară a anului trecut, respectiv cu 23,5 milioane de lei, la 222,5 milioane de lei.

Potrivit unui raport al Erste, acţionarul majoritar al BCR, numărul de angajaţi ai grupului din România a crescut în primul trimestru cu 146 persoane, respectiv 1,6% faţă de finele anului trecut, la 9.258 de salariaţi.

Astfel, raportul cost-venit s-a situat în primul trimestru la 42,3%, în creştere faţă de nivelul de 34,6% din perioada similară a anului trecut.

Rata de adecvare a capitalului BCR era la finele primului trimestru de aproximativ 12% potrivit RAS, iar rata de solvabilitate a grupului calculată potrivit IFRS este de circa 17,1%.

În ceea ce priveşte activitatea băncii, activele totale ale BCR s-au diminuat cu 2% faţă de sfârşitul anului trecut, la 68,5 miliarde de lei (16,6 miliarde de euro), evoluţie similară cu cea raportată pentru primul trimestru al anului trecut.

Volumul total al portofoliului de credite acordate de BCR a scăzut cu 2,3%, la 47,48 miliarde de lei, banca menţionând că această evoluţie reprezintă un efect sezonier similar activităţii din primul trimestru al anului trecut, în special pe baza reducerii înregistrate pe segmentul persoane fizice.

Portofoliul de credite retail al băncii, care include persoanele fizice şi microîntreprinderile, s-a redus cu 5,2% în primele trei luni, în concordanţă cu diminuarea veniturilor populaţiei şi tendinţele pieţei.
"Evoluţia pozitivă a creditării ipotecare, antrenată în principal de programul guvernamental Prima Casă, a fost contracarată de scăderea fluxului de credite noi de consum, garantate şi negarantate", se arată în comunicat.

Creditarea corporate s-a menţinut relativ stabilă, urcând cu 0,1% de la începutul anului, în principal pe seama furnizării de capital de lucru către companii şi a finanţării întreprinderilor din sectorul public.

Portofoliul de credite corporate deţine o cotă de 58,3% în totalul împrumuturilor acordate de bancă clienţilor, în timp ce creditele retail reprezintă 41,7%.

Pe de altă parte, depozitele atrase de BCR de la clienţi s-au redus cu 2,9% faţă de începutul anului, la 36,2 miliarde de lei, pe fondul tendinţelor sezoniere înregistrate pe segmentul clienţilor companii (în scădere cu 11,4%), care au contrabalansat creşterea uşoară, de 0,2%, a plasamentelor de retail.

BCR a menţinut reţeaua teritorială la 667 unităţi, concentrându-se pe dezvoltarea canalelor alternative de distribuţie în baza strategiei de a-şi încuraja clienţii să utilizeze tranzacţiile fără numerar, dar a majorat numărul de bancomate cu 51 de aparate în primul trimestru, la 2.317 ATM-uri, şi reţeaua de POS-uri până la 18.182 unităţi.

Grupul BCR include în principal banca BCR, BCR Banca pentru Locuinţe, good.bee Service, BCR Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited şi BCR Chişinău.

Erste Bank a preluat, în 2006, 61,88% din acţiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation. Grupul austriac şi-a majorat ulterior participaţia la 69,17%, prin preluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR. În noiembrie 2009, grupul austriac a interpus în relaţia sa de acţionar majoritar al BCR două vehicule cu statut juridic de SRL înfiinţate în Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH şi EGB Ceps Holding GmbH. Societatea din urmă deţine în prezent 69,4% din acţiunile BCR.

O participaţie de 30,11% se află în proprietatea celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF).