Unde duce dorinţa de răzbunare/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 28.04.2011

Jo Nesbo, născut în 1960, este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori scandinavi, norvegian de fel, care face parte din "noua generaţie" de autori de thrillere şi romane poliţiste de succes. Dar până la a obţine acest succes, şi chiar după, Nesbo a jucat fotbal, a fost ziarist, economist, a fost - şi este - solistul şi compozitorul formaţiei de rock Di Derre. În 2007 a publicat prima carte pentru copii, din seria care avea să obţină curând notorietate, Doctor Proctor. I-a urmat de îndată seria poliţistă, avându-l ca erou pe nonconformistul Harry Hole. Romanele sale s-au tradus în vreo 40 de limbi, cu tiraje impresionante, şi au primit nu mai puţin de zece premii într-un deceniu.

Harry Hole e un poliţist între două vârste, alcoolic şi fumător, cu foarte puţini prieteni, în conflict cu mulţi dintre colegi şi chiar cu şefii, cunoscut pentru metodele neortodoxe la care recurge în anchetele sale, dar care, fiind extrem de eficient, este apreciat, în ciuda animozităţilor. Harry Hole este, pe scurt, un detectiv strălucit. Apare în vreo opt romane, cel de faţă fiind al doilea tradus de Editura RAO şi al patrulea din serie şi care, într-o oarecare măsură, continuă acţiunea precedentului tălmăcit în româneşte. (Fireşte, romanele seriei pot fi citite independent, chiar dacă o parte dintre personaje migrează de la un roman la altul.)

"Călăul"*) începe cu un furt la o bancă în care una dintre funcţionare este asasinată de aproape. O înregistrare neclară arată cum un bărbat o ameninţă pe casieră cu un pistol, îi spune să numere până la 25 şi, când nu-şi primeşte banii la timp, o execută. Cazul îi este repartizat lui Harry Hole. Însă lucrurile sunt complicate pentru detectiv căci, în timp ce prietena lui este plecată în Rusia, Harry se întâlneşte întâmplător cu o veche pasiune de-a lui. După o cină la casa acesteia, el se trezeşte în propriul dormitor, fără însă să-şi aducă aminte nimic din ultimele 12 ore. În aceeaşi dimineaţă, femeia este găsită moartă în propriul pat, iar Harry începe să primească e-mailuri de ameninţare. Acesta este începutul. Romanul fiind poliţist, n-o să-i povestim acţiunea, foarte complicată, complexă, cu foarte multe personaje, cu surprize şi răsturnări umitoare de situaţii. La baza tuturor întâmplărilor stă răzbunarea.

Aşadar, în centrul acţiunii se află unul sau mai mulţi spărgători de bănci. "Spărgătorii de bănci cu adevărat buni, spune Jo Nesbo, nu sunt nici celebri şi nici nu se citează din ei. Nu am auzit niciodată de ei pentru că nu au fost niciodată prinşi. Pentru că nu sunt direcţi şi simpli."

Cititorul român va fi uimit să constate că mare parte dintre eroi sunt ţigani - care nu se sfiesc să-şi spună "ţigani" şi nu "rromi" - unii veniţi chiar din România şi care duc în Norvegia o viaţă la fel de nomadă, plină de neprevăzut ca la noi şi sunt marginalizaţi la fel ca aici. Multe din paginile care vorbesc despre despre soarta ţiganilor sunt memorabile, de pildă cele în care sunt descrise prigonirile din Germania, Danemarca, Suedia, Boemia şi Moravia, în urmă cu secole. Remarcabil este descrisă şi reacţia majorităţii din fiecare dintre aceste ţări, cu nimic diferită de ceea ce se întâmplă prin părţile noastre - "Ziceau să suntem hoţi. Dovada era că suntem ţigani. Îţi spun asta pentru că ţiganii s-au născut cu stigmatul castei lor de speţă joasă în frunte. Am fost persecutaţi de toate regimurile din Europa. Nicio diferenţă dacă au fost fascişti, comunişti sau democraţi; fasciştii au fost doar ceva mai eficienţi. Ţiganii nu fac mare tărăboi în legătură cu Holocaustul pentru că diferenţa faţă de persecuţia cu care eram obişnuiţi nu a fost aşa de mare."

Fireşte, prin oricâte "aventuri" trece, Harry Hole reuşeşte, până la urmă, să dezlege o parte dintre mistere, nu şi pe cel care îl obsedează cel mai mult, moartea unui poliţist coleg, pentru care răspunzător este chiar unul dintre cei cu care Hole lucrează. Dar înţeleg că misterul acesta se transferă următorului roman. Şi mai sunt încă şase de tradus! (Între timp, luna trecută, a aparut şi al treilea.)

"Călăul" a fost ales de Publishers Weekly printre cele mai bune 100 de cărţi ale anului 2009, dintr-o selecţie de 50.000 de tiluri! Iar în 2010 a fost nominalizat la Edgar Award.

*) Jo Nesbo - Călăul. Editura RAO. Traducere din limba engleză de Lorena Mihăeş.