Creditele de consum în valută au scăzut în primul trimestru cu 6,16%

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax 28.04.2011

Creditele în valută contractate de populaţie pentru consum, exprimate în lei, au scăzut cu 6,16% în primul trimestru, la 35,5 miliarde de lei, sumă ce reprezintă aproape 60% din totalul împrumuturilor de consum acordate de bănci, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Soldul creditelor de consum în lei s-a redus în primul trimestru cu 2,9%, la 25,7 miliarde de lei.

Per total, soldul împrumuturilor pentru consum a coborât în primul trimestru cu 4,81%, la 61,3 miliarde de lei. În luna martie, creditele de consum s-au redus cu 1,92%.

Moneda naţională s-a apreciat în primul trimestru cu aproape 4%, astfel că două treimi din scăderea creditului de consum în valută exprimat în lei provine din modificarea cursului de schimb.
În luna martie, creditele pentru consum în valută, exprimate în lei, s-au redus cu 3,02%, în condiţiile unei aprecieri a leului cu 2,4% în raport cu euro, iar împrumuturile în lei cu aceeaşi destinaţie s-au diminuat doar cu 0,36%.

Şi soldul creditelor contractate de populaţie pentru locuinţe a coborât în primul trimestru, cu 3%, la 28,16 miliarde de lei, în contextul în care declinul componentei în valută a fost mai mic decât aprecierea leului.

Soldul împrumuturilor pentru locuinţe în valută era la finele lunii martie de 26,6 miliarde de lei, în scădere cu 3,06% comparativ cu finele anului trecut şi cu 1,92% faţă de februarie. Astfel, creditele în valută pentru locuinţe, exprimate în moneda în care au fost contractate, au crescut uşor în primul trimestru şi luna martie.

În ceea ce priveşte creditele pentru locuinţe în lei, soldul se menţine la un nivel redus, de doar 1,56 miliarde de lei. Împrumuturile pentru locuinţe în lei au scăzut cu 2,06% în primul trimestru şi cu 0,83% în luna martie.