ArcelorMittal Galaţi renunţă la încă 1.050 de angajaţi

Autor: Adrian Cojocar 28.04.2011

ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare combinat siderurgic din România controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, a anunţat că 1.050 de angajaţi vor părăsi compania până la sfârşitul acestui an în urma unor scheme de plecări voluntare.

"Angajaţii au fost informaţi despre rezultatele finale ale schemei de plecări voluntare. 1.460 de cereri au fost primite, iar 1.050 au fost acceptate. Acest fapt ilustrează pentru noi deopotrivă necesitatea de a îmbunătăţi productivitatea combinatului, dar şi cea de a reţine competenţele. Plecările se vor derula până la finele acestui an", au precizat repre­zentanţii ArcelorMittal Galaţi.

Salariaţii care se înscriu în schema de plecări voluntare primesc o sumă fixă de bani şi mai multe salarii compensatorii în funcţie de vechime, pachetele compensatorii oferite ridicându-se la mai multe zeci de mii de lei.

De la preluarea combinatului de la Galaţi în anul 2001 grupul Mittal a deschis aproape în fiecare an câte o schemă de plecări voluntare, pe fondul cărora numărul salariaţilor s-a redus cu circa 1.000-2.000 pe an.

Dacă la privatizare în combinatul gălăţean lucrau circa 27.600 de muncitori, până la finalul acestui an vor mai rămâne doar 8.300 de angajaţi. Principalul scop al disponibilizărilor este creşterea productivităţii care se află cu mult sub nivelul celei medii înregistrate la nivelul ţărilor vestice.

Potrivit unei analize realizate de ZF, pentru a atinge o productivitate apropiată de media europeană, de 700-800 de tone/angajat, numărul de angajaţi din cadrul ArcelorMittal Galaţi implicaţi direct în producţie ar trebui să fie de aproximativ 5.600 de oameni în condiţiile revenirii producţiei combinatului la nivelul de dinainte de criză, de 4,5-5 mil. tone oţel brut pe an.

În acest an, specialiştii din industrie estimau că ArcelorMittal Galaţi va produce circa 2,5 milioane de tone de oţel brut, ceea ce reprezintă o creştere faţă de anii 2009 şi 2010.

Conducerea combinatului a demarat recent o nouă investiţie în valoare de 25 mil. euro pentru modernizarea laminorului de tablă pe lângă investiţia de 53 mil. euro necesară modernizării furnalului 5 închis pe fondul crizei.

În urma investiţiilor realizate de companie şi necesarul de muncitori se va reduce treptat. După repornirea furnalului nr. 5, programată pentru jumătatea acestui an, reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi estimau că producţia anuală s-ar putea dubla, până la apro­xi­mativ 4,2 mil. tone oţel brut.

În 2009 compania a raportat o pierdere de 334 mil. euro după ce afacerile au scăzut cu peste un miliard de euro, la 846 mil. euro, iar anul trecut pierderile s-au atenuat la circa 10 mil. euro, potrivit lui Thierry Le Gall, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.