De luni, piaţa va fi inundată cu acţiuni ieftine la Fondul Proprietatea

Autor: Andrei Chirileasa 28.04.2011

Aproape 1,5 miliarde de acţiuni Fondul Proprietatea (FP), reprezentând 10,7% din capitalul fondului, ar putea fi transferate de Ministerul Fi­nan­ţelor persoanelor care deţin titluri de des­pă­gubire şi au făcut opţiunea pentru con­­versia acestora în acţiuni, la preţul mediu de 0,6176 lei/acţiune, potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională pentru Restituirea Pro­prietăţii (ANRP).

Luni, 2 mai, ANRP va relua procesul de emitere a titlurilor de conversie, care a fost suspendat la 11 ianuarie, înainte de listarea fondului la Bursă.

Brokerii spun că intrarea în piaţă a acestor titluri va pune presiune pe preţul acţiunilor FP, care s-au aflat pe un trend descendent de la listare. În ultima lună, acţiunile FP au scăzut de la 0,61 lei până la 0,579 lei.

Explicaţia este că cei care vor primi acţiuni în perioada 2-6 mai le vor primi la un preţ egal cu cotaţia medie din primele 60 de şedinţe de tranzacţionare a titlurilor FP la Bursă (de la 25 ianuarie la 19 aprilie), de 0,6176 lei, spre deosebire de cei care au primit acţiuni înainte de listare la preţul de 1 leu. Astfel, ei vor fi mult mai tentaţi să vândă la preţurile actuale.

Începând din 9 mai, conversia titlurilor de despăgubire se va realiza la preţul mediu al acţiunilor din ultimele 60 de şedinţe, care este afişat în fiecare zi de Bursa de Valori Bucureşti.

"În perioada 11.01.2011-15.04.2011 au fost înregistrate 1.284 de dosare cu cereri de opţiune în acţiuni, valoarea acţiunilor ce urmează a fi emise după expirarea perioadei de suspendare, respectiv din data de 2 mai 2011, fiind de 1.483.179.773 de acţiuni. Facem precizarea că pentru realizarea acestui calcul a fost utilizat preţul mediu ponderat de 0,6176 lei/acţiune, comunicat de Bursa de Valori Bucureşti la data de 19.04.2011", arată datele solicitate de ZF de la ANRP.

"E clar că va fi presiune pe preţ pentru că au fost acţionari care au vândut mult la preţurile actuale şi, teoretic, au primit acţiunile la un leu. Deci cei care iau acum acţiunile (la preţul de 0,6167 lei - n. red.) le pot vinde cu pierderi mult mai mici, de 15-20%", a explicat Valerian Ionescu, directorul departamentului de tranzacţionare pe piaţa de capital al BCR. El crede însă că se vor găsi şi cumpărători în piaţă. Vor fi fonduri de investiţii străine care vor fi dispuse să cumpere sau să-şi majoreze participaţiile pentru că acţiunile FP sunt valoroase din punct de vedere fundamental."

Încă de când acţiunile Fondului Pro­prie­tatea (FP) s-au listat la Bursă, pe data de 25 ianuarie, la un preţ de 0,6495 lei, cu 35% sub valoarea nominală de 1 leu, a apărut întrebarea de ce se va în­tâmpla în momentul în care va fi reluat pro­cesul de conversie a titlurilor de des­păgubire în acţiuni.

Mulţi dintre cei care au primit acţiuni îna­inte de listare, la preţul de 1 leu, au fost nemulţumiţi de preţul de pe Bursă şi de tendinţa descendentă a acestuia. Practic, cine avea un titlu de despăgubire de un mi­lion de lei primea înainte de 11 ianuarie un pachet de un milion de acţiuni. Dacă vindea acţiunile pe Bursă la un preţ mediu de 0,61 de lei, ar fi încasat 610.000 de lei, deci ar fi pierdut 390.000 de lei din valoarea despăgubirii.
După 2 mai, la un titlu de despăgubire de un mi­lion de lei, vor fi emise cir­ca 1,62 mi­lioane de ac­ţiuni (1 milion de lei îm­părţit la preţul mediu de con­versie de 0,6176 lei/ac­ţiu­ne).
Dacă proprietarul ac­ţiu­­ni­lor, de după 2 mai, le va vinde la preţul actual de pe piaţă, de 0,58 de lei, el va încasa 939.000 de lei, deci pierderea lui va fi mult mai mică. Dacă şi-ar vinde acţiu­nile la 0,5 lei, el va încasa 810.000 de lei, deci ar pierde 190.000 de lei din valoarea despăgubirii. În schimb, dacă preţul ajunge la 0,5 lei, atunci pentru cei care au primit acţiunile la 1 leu pierderile vor creşte la 500.000 de lei.
Reluarea procesului de conversie şi scă­derea preţului sunt principalele ne­mul­ţumiri exprimate de unii acţionari şi în cadrul AGA de la Fondul Proprie­tatea care a avut loc miercuri, 27 aprilie. Aceş­tia caută soluţii legale prin care să re­cu­pereze de la stat diferenţa de la 0,6176 lei (noul preţ de conversie) la 1 leu (preţul la care s-au realizat anterior con­versiile) şi au solicitat în acest sens şi spri­jinul Franklin Templeton, admi­nis­tra­torul FP.
Reprezentanţii Templeton au răs­puns sec însă că mandatul lor este de admi­nistrare a fondului şi nu se pot im­plica în procesul de despăgubire.
Pe de altă parte, acţionarii sunt tot mai nemulţumiţi de faptul că Templeton nu a reuşit să atragă suficienţi investitori străini pentru a susţine preţul acţiunilor pe Bursă.
"Vedem cursul acţiunilor sub 0,6 lei. Mă întreb cum veţi reuşi să ţineţi preţul peste 0,6 lei după 1 mai", a fost reacţia unui acţionar prezent la AGA. "Noi nu putem controla piaţa", a fost răspunsul lui Greg Konieczny, managerul Fon­du­lui Proprietatea din partea Templeton.
În prezent, acţiunile FP se tran­zac­ţionează la mai puţin de 50% din valoa­rea activului net, care era la finele lunii mar­tie de 1,1942 de lei/acţiune, dis­count-ul fiind la fel de mare ca şi în cazul SIF-urilor, care sunt ad­mi­­nistrate de manageri locali.
Mai mult, de la înce­pu­tul anului, acţiunile SIF-urilor au câştigat în me­die 18%, indicele BET a urcat cu 12%, iar ti­tlu­rile Petrom (SNP), cea mai mare companie din portofoliul FP, a câştigat pe Bursă peste 30%.
În septembrie 2010, când a preluat adminis­tra­rea Fondului Proprie­ta­tea, Templeton şi-a asu­mat misiunea principală de a promova fondul şi pia­­ţa românească de ca­pi­tal. Acum, ame­ricanii dau vina pe stat pentru eşecul în demersul de a atrage marii investitori străini, motivând că iniţiativele Guver­nului privind donaţia de la Romgaz şi crearea celor două companii energetice naţionale au creat o percepţie negativă pe plan extern. Cele două iniţiative fuseseră însă anunţate înainte ca Tem­pleton să preia mandatul de admi­nis­trator în septembrie 2010.
Totuşi, Templeton este plătit în acest mo­ment de stat, care deţine prin Minis­terul Finanţelor 37% din acţiunile FP. Onorariul anual al Templeton este de 0,479% din capitalizarea medie a FP în ultimele trei luni ale anului. La capi­talizarea actuală, de 1,957 mld. euro, Tem­pleton ar încasa peste 9 mil. euro.
Participaţia statului ar putea scădea în următoarea lună la 26%, având în vedere că urmează să fie cedate peste 10,7% din acţiuni posesorilor de titluri de despăgubire. Asta ar permite acţiona­ri­lor privaţi să convoace AGA şi să schim­be statutul fondului, care în prezent li­mi­tează drepturile de vot ale acţionarilor minoritari.