BCR, cel mai mare cost al riscului dintre subsidiarele Erste

Autor: Liviu Chiru 28.04.2011

BCR, cel mai mare grup financiar local, a generat şi în primul trimestru din 2011 cel mai mare cost al riscului dintre subsdiarele grupului Erste, cu 109 milioane de euro, depăşind provizioanele făcute în Cehia sau Austria, unde operaţiunile sunt de câteva ori mai mari.

În Austria, unde grupul are credite de peste 63 mld. euro, costul riscului a fost de 97 de milioane de euro.

Ponderea creditelor neperformante a rămas constantă în bilanţul BCR, la 16,8%, nivel la care se afla şi la sfârşitul anului trecut. În martie 2010, creditele neperformante reprezentau 13,1% din portofoliu.

"Contextul economic dificil continuă să aibă impact negativ asupra clienţilor noştri şi, în consecinţă, asupra BCR. Cu toate acestea, rezultatele sunt încurajatoare, în special în ceea ce priveşte costurile cu riscul. Cererea pentru creditare rămâne la un nivel scăzut în contextul unei reveniri economice graduale", spune Dominic Bruynseels, CEO al BCR.

Calitatea portofoliului de credite de retail (care include împrumuturile acordate clien­ţilor individuali şi firmelor mici şi mijlocii) a continuat însă să se înrăutăţească, ponderea neperformantelor urcând la 18,3%, potrivit datelor prezentate de grupul Erste. Pe locul al doilea se situează Ungaria, cu o pondere a neperformantelor de 13,5%. În Cehia creditele neperformante reprezintă doar 6,1%.

Portofoliul total de credite al BCR a scăzut cu 1% în primul trimestru, la 11,4 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de bancă. Scăderea a fost determinată de reducerea soldului finanţărilor de retail cu 5%, în timp ce pe corporate stocul a rămas relativ constant.

"Evoluţia pozitivă a creditării ipotecare, antrenată în principal de programul guvernamental «Prima casă», a fost contracarată de scăderea fluxului de credite noi de consum, garantate şi negarantate", explică reprezentanţii BCR. În aceste condiţii, creditele corporate au ajuns să reprezinte 58% din bilanţul BCR.

Depozitele atrase de la clientelă au coborât cu aproape 3% de la începutul anului, deşi BCR a menţinut în această perioadă promoţii cu dobânzi atractive pe retail. Soldul a coborât la 8,7 miliarde de euro în martie, un impact mai mare având fluctuaţiile sezoniere pe segmentul companiilor.

În aceste condiţii, activele totale ale BCR (la nivelul individual al băncii) au coborât cu 1% în primul trimestru, la 16,4 miliarde de euro.

Scăderea creditării şi marjele mai mici au tăiat 13% din veniturile din dobânzi

BCR a avut în primul trimestru venituri din dobânzile încasate de aproape 1,6 miliarde de lei (381 mil. euro) în scădere cu 13%, în lei, faţă de perioada similară a anului trecut.

Reprezentanţii băncii explică această scădere prin contextul pieţei: "diminuarea ratelor dobânzii, nivel redus al cererii eligibile de credite şi impactul implementării noii legi a contractelor de credite pentru consumatori".

Veniturile din comisioane au scăzut mai uşor, cu 2%, până la 154 de milioane de lei.

În schimb, BCR a consemnat o creştere cu 12% a cheltuielilor cu personalul, până la 222 de milioane de lei (53 mil. euro). În aceste condiţii, cheltuielile operaţionale au urcat la aproape 106 mil. euro.

"BCR a continuat să investească în «costurile bune», mai ales în pregătirea angajaţilor, canalele de distribuţie electronice şi activitatea de carduri", potrivit reprezentanţilor băncii.

În aceste condiţii, raportul cost-venituri, principalul indicator de eficienţă urmărit de bancheri, s-a înrăutăţit, urcând la 42% de la 34%.

BCR a menţinut reţeaua, numărul uni­tăţilor stagnând la 667, în timp ce accentul a fost pus pe dezvoltarea canalelor alternative de tranzacţionare.