BCR revine pe profit, dar cu un câştig modest: 18 mil euro în T1

Autor: Liviu Chiru 28.04.2011

BCR, cel mai mare grup financiar local, a încheiat primul trimestru cu un profit net modest, de 76,1 milioane de lei (circa 18 mil. euro), menţinerea situaţiei economice dificile reflectându-se în rezultatul final, care reprezintă mai puţin de o treime din câştigul realizat în perioada similară din 2010.

Reprezentanţii BCR notează însă că veniturile au crescut faţă de trimestrul al patrulea din 2010, ceea ce a permis grupului să iasă din zona de pierdere. "Contextul economic dificil continuă să aibă impact negativ asupra cli­enţilor noştri şi, în consecinţă, asupra BCR", spune Dominic Bruynseels, CEO al grupului BCR.

În continuare cheltuielile cu provizoanele au rămas ridicate, la 457 de milioane de lei (circa 109 mil. euro). Spre deosebire de ultimele trei luni ale anului trecut, BCR a reuşit însă să îşi majoreze veniturile operaţionale cu 8%, la puţin peste 1 mld. lei (241 mil. euro).

"O piaţă a creditării încă slabă, cu volume nu mai mari decât anul trecut şi probabil o marjă de dobândă mai mică au afectat veniturile din dobânzi. Nu cred că trimestrul al doilea va arăta semnificativ mai bine", spune Florin Ilie, directorul departamentului pieţe de capital al ING Bank, care urmăreşte rezultatele financiare ale grupului austriac Erste, principalul acţionar al BCR, ale cărui acţiuni sunt listate şi la Bursa de la Bucureşti.