Politicianul Donald Trump acuză China că fură slujbele americanilor. Uită însă că produsele marca Donald Trump sunt fabricate în China

Autor: Adrian Voicu 28.04.2011

Miliardarul american Donald Trump, care speră la susţinerea din partea Partidului Republican pentru candidatura la funcţia de preşedinte, este un critic acerb al actualei administraţii de la Casa Albă.

De asemenea, miliardarul a acuzat puternic China pentru faptul că fabricile sale "fură" locurile de muncă ale americanilor, declarând că "problema cu ţara noastră este că nu mai fabricăm nimic".

"Când vine vorba de fabrici, China face toate produsele. Acestea ar putea fi făcute în Carolina de Nord. Ar putea fi făcute în Alabama. Ar putea fi făcute în multe dintre locurile noastre şi acum nu se întâmplă acest lucru", declara el pentru CNN.

Trump a reluat acest tip de discurs şi miercuri într-o vizită în New Hampshire. "China jefuieşte această ţară", a declarat Trump angajaţilor unei fabrici. "Când această ţară a fost mare, era revoluţia industrială", a spus omul de afaceri. "Acum ne aflăm de cealaltă parte a revoluţiei industriale şi curând vom cădea de pe marginea prăpastiei".

Ceea ce a uitat însă să spună omul de afaceri, fapt observat de ABC News este că cu greu se găsesc produse sub marca "Donald Trump" care să fie produse în SUA.

"Dintr-un întreg şir de produse cu brandul Trump, de la cravate, la tricouri şi alte articole vestimentare din linia Donald J. Trump Signature Collection, până la pălării, animale de pluş, ace de cravată, toate au ştampila Made in China", arată postul de televiziune.

"Vizitatorilor magazinului Trump Store din holul clădirii Trump Tower de pe Fifth Avenue din New York sau care admiră în vitrinele de la Macy's produsele de vestimentaţie Trump, le va fi foarte greu să găsească ceva cu eticheta Made in the USA".

Astfel, "în timpul discursurilor sale, magazinul Trump Store a contribuit la creşterea economiei chineze pe seama slujbelor americane, bânzănd tricouri de 80 de dolari sau curele de 45 de dolari, toate fabricate în China".

Printre puţinele produse fabricate în SUA, sunt batoanele de ciocolată, cărţile, ceaiurile şi ornamentele pentru brazi de Crăciun.