Comisia Europeana: Inghetarea pretului carburantilor se poate aplica in Romania

Autor: inCont.ro 30.04.2011

"Posibila inghetare a pretului pentru carburanti, anuntata de Guvernul Romaniei, nu incalca nici una din regulile concurentei din Uniunea Europeana", a declarat in exclusivitate pentru ProTV si incont.ro Marisa Gonzalez Iglesias, purtator de cuvant al Directiei Generale Concurenta din cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles.
Din punctul de vedere al regulilor antitrust, blocarea preturilor pentru benzina la un anumit nivel nu ridica niciun fel de probleme.

"Regulile competitiei ar putea fi teoretic incalcate doar daca inghetarea preturilor nu s-ar aplica tuturor companiilor de pe piata si ar oferi un avantaj unei societati cu capital de stat, dar nu este cazul in Romania", a mai spus purtatorul de cuvant al Departamentului de Concurenta al CE. Astfel, Comisia Europeana da unda verde Guvernului de la Bucuresti sa treaca la inghetarea pretului carburantilor, spunand ca din punctul de vedere al unui ajutor de stat si pe baza informatiilor disponibile la aceasta ora, masura nu pare sa se califice ca ajutor, asa cum este definit acesta in Tratatul de Functionare a Uniunii Europene, pentru ca nu sunt implicate resurse ale statului.

"Mai mult decat atat, din cate am inteles masura nu va fi selectiva, ci se va aplica tuturor proprietarilor de statii de benzina," Marisa Gonzalez Iglesias, purtator de cuvant al Directiei Generale Concurenta din cadrul Comisiei Europene. Citiţi mai mult despre îngheţarea preţului la benzină pe www.incont.ro