Băncile centrale din ţările emergente investesc în aur pentru a-şi reduce dependenţa de dolar

Autor: Livadariu Andreea 01.05.2011

Băncile centrale din ţările emergente investesc miliarde de dolari în aur, pentru a reduce dependenţa de dolar ca rezervă valutară, fapt care ar putea duce preţul aurului în acest an până la valoarea de 2.000 de dolari pe uncie, scrie Bloomberg.

Preţul aurului tranzacţionat pe bursa din New York a atins la sfârşitul săptămânii trecute nivelul record de 1.569 de dolari pe uncie, ca urmare a cererii masive din partea investitorilor. Aceştia caută o alternativă pentru dolar deoarece moneda americană se află în continuă depreciere din anul 2009, datoriile SUA se măresc, iar Banca Centrală (Fed) a anunţat săptămâna trecută că nivelul costurilor de împrumut ale SUA va rămâne aproape de zero în perioada următoare. Între timp, China, cel mai mare deţinător al titlurilor de stat americane, are o economie care a crescut cu 9,7% în primul trimestru din acest an.


China, 1054 de tone de aur. SUA, 8.133 de tone

China este a şasea cea mai mare ţară care cumpără aur, cu o rezervă totală de 1.054 de tone, după SUA care au 8.133 tone de aur şi Germania, pe locul al doilea, cu 3.401 tone, potrivit estimărilor Consiliului Mondial al Aurului. "China îşi doreşte să aibă mai mult aur decât SUA, iar Rusia aspiră la acelaşi lucru", a spus Robert McEwen, director executiv al companiei americane producătoare de aur US Gold. "Atunci când ai datorii, eşti lipsit de flexibilitate. China vrea să arate că moneda sa are mai multă stabilitate decât cea a SUA", a mai spus McEwen.

În anul 2010, băncile centrale au cumpărat mai mult aur decât au vândut, fapt care s-a întâmplat pentru prima dată în ultimele două decenii, acestea cumpărând în total 87 de tone metrice. Banca Naţională a României nu a mai cumpărat aur de mult timp.

Rezerva mondială de aur este de 30.534 de tone, dintre care statele din zona euro împreună cu Banca Centrală Europeană au o rezervă de aur de 10.792 de tone, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.