Banca Transilvania, cheltuieli mai mici cu creditele neperformante

Autor: Roxana Pricop 01.05.2011

Banca Transilvania (TLV) a obţinut în primul trimestru un profit net de 31,7 milioane de lei, aproape dublu faţă de acelaşi interval al anului trecut.



Reducerea cheltuielilor cu provizioanele şi o uşoară creştere a veniturilor din dobânzi i-au adus Băncii Transilvania cel mai mare profit din primul trimestru de la declanşarea crizei, în valoare de 31,76 mil. lei (7,5 mil. euro). Raportat la acelaşi interval al anului trecut, câştigul net al băncii a avansat cu 98%, în condiţiile în care instituţia a cheltuit net cu provizioanele 161 mil. lei (38,1 mil. euro) în primele trei luni ale acestui an, cu 30 mil. lei mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Profitul operaţional al băncii a fost de 201,84 mil. lei (47,8 mil. euro), mai mic cu 7% faţă de rezultatul din primul trimestru din 2010.

Nivelul profitului a fost influenţat de reducerea veniturilor din operaţiunile financiare, în principal veniturile din titluri s-au diminuat cu 21 mil. lei (5 mil. euro). Veniturile din dobânzi au crescut cu 5%, până la 254 mil. lei (60,2 mil. euro), în timp ce încasările din comisioane au crescut cu 2%, până la 85,31 mil. lei (20,2 mil. euro).

Per ansamblu, veniturile operaţionale ale băncii s-au consolidat la 379,39 mil. lei în primul trimestru, nivel similar anului trecut, în timp ce cheltuielile operaţionale au crescut cu 5%, până la 177,55 mil. lei, ca urmare a creşterii reţelei de unităţi şi a majorării contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor.

Vineri, după anunţul rezultatelor financiare, acţiunile TLV au încheiat şedinţa de tranzacţionare în creştere cu 1,73%, până la un preţ de 1,532 lei/titlu, la care capitalizarea bursieră a băncii era de 2,264 mld. lei. BET, principalul indice bursier, a pierdut 0,95%.

"Văd anul 2011 ca pe o perioadă de cotitură, iar echipa băncii este pregătită să acţioneze în continuare cu responsabilitate pentru atingerea obiectivelor propuse", a spus Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România cu capital majoritar privat românesc.

Faţă de finele anului trecut, activele bilanţiere ale băncii au înregistrat o creştere de 2% în primul trimestru, până 22,041 mld. lei. Soldul de credite este preponderent în lei, în valoare de 13,427 mld. lei, din care 61,24% reprezintă creditele pentru companii, iar 38,76% sunt credite pentru persoane fizice.

Soldul provizioanelor a crescut cu 9% în primele 3 luni ale acestui an, până la 1,479 mld. lei. Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 7,82% din totalul portofoliului de credite. Rata de solvabilitate a băncii este 12,93%, mult peste peste nivelul impus de normele Băncii Naţionale a României, de 8%, şi un raport dintre credite şi depozite de 0,76.

"Au apărut semne de îmbunătăţire în ceea ce priveşte creditele neperformante în întreg sistemul bancar, dar şi de înrăutăţire a situaţiei dacă este să luăm în considerare cât de puţine credite noi au acordat băncile. În ultima perioadă, băncile şi-au concentrat activitatea de creditare pe refinanţări, astfel că mă aştept ca în perioada următoare veniturile să fie susţinute mai ales din operaţiuni şi mai puţin din marjele de dobândă", a spus Adrian Danciu, şeful departamentului de analiză din cadrul firmei de intermediere Broker Cluj. Joi 28 aprilie, acţionarii băncii au aprobat în cadrul AGA majorarea capitalului social cu 295,7 mil. lei (72,3 mil. euro), la 1,77 mld. lei (432 mil. euro), prin capitalizarea rezervelor din profiturile din anii anteriori şi răscumpărarea a maximum 0,95% din titluri. La preţul acţiunii de vineri, valoarea programului de răs­cum­părare se ridică la circa 21,5 mil. lei (5,2 mil. euro). Banca va emite acţiuni gratuite în valoare de 72,3 mil. euro cu o valoare nominală de un leu/unitate.

BERD controlează 14,61% din capitalul băncii, iar Bank of Cyprus 9,7%, în acţionariat regăsindu-se şi preşedintele consiliului de administraţie Horia Ciorcilă, cu aproape 5% din titluri.