Finanţele s-au decis: vor 600 mil. euro de la băncile locale

Autor: Liviu Chiru 01.05.2011

Ministerul Finanţelor a anunţat că va vinde miercuri 4 mai obligaţiuni de stat în euro în valoare de 600 de milioane de euro. Titlurile, cu o valoare nominală de 50.000 de euro, vor purta o dobândă de 4,5% pe an. Plasarea obligaţiunilor se va face printr-o licitaţie, astfel că preţul de achiziţie ar putea să fie mai mic decât valoarea nominală, ceea ce va însemna un randament mai mare pentru investitori.

Dealerii băncilor locale consideră de altfel că randamentul s-ar putea ridica la 4,7%-5% pe an, având în vedere că dobânzile la euro au urcat pe pieţele internaţionale în ultimele luni. Pentru un plasament pe trei ani în euro, dobânda pe pieţele internaţionale urcă spre 2,4% pe an, la care se adaugă şi riscul de ţară, care înseamnă încă 2,2%, dar şi marja de câştig a investitorului.

Emisiunea va fi intermediată de cele 12 bănci care acţionează ca dealeri primari pe piaţa titlurilor de stat, iar prin intermediul acestora vor putea să participe la licitaţie atât investitori instituţionali, cât şi clienţi individuali. Titlurile vor putea fi tranzacţionate ulterior atât pe piaţa secundară administrată de BNR (prin sistemul SaFir), cât şi prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti.