11 septembrie 2001 - Turnurile gemene, rana încă deschisă a americanilor. Primul pas spre dificultăţile economice de astăzi - VIDEO

Autor: Iulian Anghel 02.05.2011

Episodul 11 septembrie 2001 pus la cale de bin Landen este considerat de mulţi economişti primul pas spre dezastrul economic care a urmat câţiva ani mai târziu. În cartea sa de memorii "Era turbulenţelor. Aventuri într-o lume nouă", fostul preşedinte de legendă al Rezervei Federale (Fed) povesteşte măsurile pe care a considerat de cuviinţă să le ia pentru a impulsiona economia puternic afectată de cel mai cumplit atentat care a lovit Statele Unite. În mandatul său la cârma celei mai mari economii a lumii, omul care cu un singur cuvânt putea prăbuşi pieţele a redus dobânda de politică monetară de la 6,5% la finele lui 2000 la 1% la mijlocul lui 2003, sperând ca astfel să revigoreze economia lovită de două episoade importante - atentatele şi prăbuşirea internetului. Greenspan a fost acuzat după debutul crizei, în 2007, că a ţinut dobânda prea jos şi prea multă vreme încurajând creditarea fără garanţii suficiente lucru care a condus la umflarea preţului caselor şi apoi la bula imobiliară din SUA care a avut efect de domino pentru întreaga planetă.

Când, în ianuarie 2006, Greenspan se retrăgea, după 20 de ani din fruntea Fed, ecomomia americană nu dădea semne de slăbiciune severă, dimpotrivă, părea solidă, preţul acţiunilor era bun ca şi cel al caselor. Câţiva ani mai târziu, în plină criză, în cartea sa de memorii el admitea: "Peste doar câţiva ani, este aproape sigur că ne vom afla într-o lume economică mult diferită de cea cu care ne-am obişnuit pâna acum".