Cine este Osama bin Laden

Autor: Andreea Neferu 02.05.2011

Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden a atras atenţia întregului mapamond la 11 septembrie 2001, fiind considerat responsabil pentru atacurile din Statele Unite care au.

Osama bin Laden provine dintr-o familie de miliardari din Arabia Saudită, bin Laden, şi este fondator al organizaţiei teroriste al-Qaeda, considerată responsabilă pentru organizarea atacurilor de la 11 Septembrie 2001 din Statele Unite, precum şi pentru o serie de alte atacuri teroriste soldate cu victime militare dar şi civile.

Pe fondul orientării sale către curentul extremist, Osama bin Laden şi-a pierdut cetăţenia saudită şi a fost renegat de familia sa. După atentatele din 2001, Osama bin Laden a devenit cel mai căutat om din lume şi inamicul public numărul unu al americanilor.

El s-a născut la Riyad în 1957 şi a urmat cursuri de construcţii civile şi comerţ la universitatea King Abdul Aziz din Djeddah, unde a şi avut primul contact, în 1973, cu grupări islamiste.

După invazia sovietică din Afganistan, el s-a alăturat jihadului, o mişcare foarte populară în ţările din Golf. Osama bin Laden s-a ocupat cu reţeaua de sprijin logistic pentru mujahedinii afgani, pentru care a strâns fonduri iar, în aceeaşi perioadă, l-a cunoscut şi pe cel ce avea să-i devină mentor, palestinianul Abdullah Azzam, unul dintre principalii organizatori ai rezistenţei împotriva trupelor sovietice.

În Pakistan, bin Laden a realizat o bază de date a voluntarilor care se îndreptau spre Afganistan, care au ajuns ulterior să formeze organizaţia al-Qaida. În anul 1989, când trupele ruse s-au retras, bin Laden a revenit în Arabia Saudită, unde a fost considerat un erou.

După ce Irakul a invadat Kuweitul, el i-a propus regelui saudit Fahd ca "legiunea islamică", formată din foşti luptători din Afganistan, să intervină, însă suveranul a respins această idee, iar bin Laden s-a simţit trădat, în condiţiile în care teritoriul sfânt al ţării sale era ocupat de mii de militari americani.

În anul 1992, Arabia Saudită i-a retras paşaportul, iar după alţi doi ani, i-a fost retrasă şi cetăţenia, pe fondul unor declaraţii ale sale care puneau într-o lumină proastă Statele Unite şi familia regală saudită.

După ce se retrăsese în Sudan, bin Laden a reapărut în Afganistan în 1996, unde a înfiinţat tabere de antrenament terorist şi unde a planificat o serie de atentate.

În afară de atentatele de la 11 septembrie, când au murit aproape 3.000 de oameni, bin Laden a organizat, cu trei ani înainte, un atac la ambasadele americane din Tanzania şi Kenya, unde 224 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Bin Laden a fugit din Afganistan la finalul lui 2001, însă serviciile de informaţii din întreaga lume au apreciat că el se ascunde la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan.