Cine este cel mai cumplit terorist din istorie – PORTRET

Autori: Iulian Anghel , Andreea Neferu 02.05.2011

Provenind dintr-o familie bună, iniţiat în tezele islamiste în Siria, Osama bin Laden s-a făcut cunoscut în lupta împotriva sovieticilor în Afganistan, înainte de a fi ajuns "icoana" terorismului mondial.

Fantomaticul conducător al al-Qaida (Reţeaua), a fondat o mişcare religioasă şi politică , construită în jurul acţiunilor teroriste, dar bazată şi pe propria-i carismă. Născut în 1957 la Ryiad (Arabia Saudită), ar fi putut să ducă o viaţă plină de lux, aşa cum au făcut-o fraţii şi verişorii săi, educaţi în Marea Britanie şi în Statele Unite. Tatăl său, imigrant din Hadrmouth, regiunea cea mai săracă a Yemenului, a ajuns prin munca lui foarte bogat, a avut legături foarte strânse cu familia regală saudită, căreia, în calitate de constructor, i-a ridicat mai multe palate. Datele sunt cuprinse în cartea "Ossama" a lui Jonathan Randal, apărută la editura Albin Michel

Osama avea 10 ani când tatăl său, care i-a fost întotdeauna un model, a murit. I-a păstrat drept amintire dragostea pentru plimbările călare prin deşert, mersul cu picioarele goale prin nisipul fierbinte şi rugăciunile cotidiene.

Mama lui Osama, o siriancă din Lattkie nu a fost decât una dintre numeroasele tinere care au împărţit patul cu Mohammed, tatăl lui. Acesta a repudiat-o după un an şi cum era obiceiul, a remăritat-o cu unul dintre adjuncţii săi.

Osama a urmat cursuri de construcţii civile şi comerţ la universitatea King Abdul Aziz din Djeddah, unde a avut şi primele contacte, în 1973, cu grupări islamiste.

După invazia sovietică din Afganistan, el s-a alăturat jihadului, o mişcare foarte populară în ţările din Golf. Osama bin Laden s-a ocupat cu reţeaua de sprijin logistic pentru mujahedinii afgani, pentru care a strâns fonduri. S-a instalat la baza pakistaneză a luptătorilor antisovietici din Peshawar, iar, în aceeaşi perioadă, l-a cunoscut şi pe cel ce avea să-i devină mentor, palestinianul Abdullah Azzam, unul dintre principalii organizatori ai rezistenţei împotriva trupelor sovietice.

În Pakistan, bin Laden a realizat o bază de date a voluntarilor care se îndreptau spre Afganistan, care au ajuns ulterior să formeze organizaţia al-Qaida.

Osama a beneficiat, în mod indirect, şi de ajutorul CIA, care îi transfera fonduri prin intermediul serviciilor secrete pakistaneze. De altfel el a colaborat cu serviciile secrete pakistaneze şi cu CIA

În anul 1989, când trupele sovietice s-au retras, bin Laden a revenit în Arabia Saudită, unde a fost considerat un erou şi unde a reuşit să promoveze succesul jihadului.

După ce Irakul a invadat Kuweitul, el i-a propus regelui saudit Fahd ca "legiunea islamică", formată din foşti luptători din Afganistan, să intervină, însă suveranul a respins această idee, iar bin Laden s-a simţit trădat, în condiţiile în care teritoriul sfânt al ţării sale era ocupat de mii de militari americani.

În anul 1992, Arabia Saudită i-a retras paşaportul, iar după alţi doi ani, i-a fost retrasă şi cetăţenia, pe fondul unor criticilor sale la adresa Statelor Unite şi a familiei regale saudite.

Osama a decis să se retragă în Sudan, de unde a fost nevoit să plece, ca urmare a presiunilor internaţionale intense asupra autorităţilor de la Khartoum, dar a reapărut în Afganistan în 1996, unde a înfiinţat tabere de antrenament terorist şi unde a planificat o serie de atentate, care i-au adus titulatura de inamicul public numărul unu al Occidentului. La începutul anului 1998 Osama anunţă crearea Frontului islamic mondial. Scopul: distrugerea Occidentului şi mai ales a "Marelui Satan", Statele Unite.

Două atentate simultane împotriva ambasadelor americane din Kenya şi Tanzania au ucis 200 de oameni în 1998. În replică, preşedintele Billl Clinton ordonă un atac cu rachete împotriva bazei din Khost (august 1988), dar ţinta princilală, Osama, scapă cu viaţă.

Trei ani mai târziu urmează episodul 11 septembrie cel mai crunt şi mai devastator atentat din istoria lumii. În bună măsură, criza economică de astăzi îşi are rădăcinile în 11 septembrie întrucât Fed a scăzut dobânzile spre zero pentru a ajuta economia, iar, în timp, rezultatul a fost contrar aşteptărilor.