BCR Finance a emis bonduri de 30 mil. euro la dobândă de 4,25%

Autor: Voican Razvan 02.05.2011

BCR Finance, vehiculul înfiinţat de BCR în Olanda în 2009 pentru mobilizarea de lichidităţi, a vândut pe piaţa din Luxemburg obligaţiuni în euro în valoare de 30 mil. euro, cu maturitatea de trei ani şi dobândă fixă de 4,25% pe an.

Întreaga emisiune este garantată de BCR, cea mai mare instituţie de credit locală, operaţiunea fiind aprobată de comitetul executiv al băncii pe 7 aprilie. Valoarea nominală a unui titlu este de 50.000 de euro.

Dobânda de 4,25% reflectă îmbunătăţirea percepţiei de risc pentru România, în condiţiile în care în urmă cu un an BCR emitea în nume propriu obligaţiuni în euro cu un cupon fix de 4,8% pe an.

De altfel, este cel mai scăzut nivel de dobândă în euro de când grupul BCR a lansat în 2009 programul de finanţare prin titluri pe termen mediu emise pe piaţa internaţională (dar posibil şi pe cea locală), în limita unui plafon de 3 mld. euro.

CDS-urile pentru România se situează la 230 de puncte de bază, ceva mai ridicate faţă de acum două săptămâni, însă la un nivel inferior celor înregistrate de Ungaria şi Croaţia.

Totuşi, Ministerul Finanţelor preferă să împrumute săptămâna aceasta cel puţin 600 mil. euro de la băncile locale prin obligaţiuni emise în euro, continuând mecanismul mai vechi prin care BNR eliberează valută din rezervele minime, iar statul o absoarbe de la bănci.

Analişti de pe piaţă estimează că dobânda la obligaţiunile pe trei ani s-ar putea situa la 4,9%.