MFP a vândut titluri la un an de 1,64 mld. lei, peste program şi la un randament în creştere uşoară

Autor: Monica Juganaru - Mediafax 02.05.2011

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut luni certificate cu scadenţa la un an în valoare de 1,64 miliarde de lei, puţin peste programul anunţat, la un randament mediu de 6,85% pe an, aproape de cel plătit la licitaţia anterioară, de 6,84%.

Valoarea indicativă a licitaţiei era de 1,5 miliarde de lei, iar subscrierile au însumat trei miliarde lei.

La licitaţia precedentă pentru titluri cu scadenţă similară, Ministerul Finanţelor s-a împrumutat cu 2,28 miliarde de lei, la un randament mediu de 6,84% pe an.

Trezoreria statului a programat pentru luna mai emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă de 4,8 miliarde de lei, sub valoarea împrumuturilor contractate în luna aprilie, de 6,13 miliarde de lei.

De asemenea, ministerul vrea să atragă, miercuri, 600 de milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni în euro cu scadenţa la trei ani, această operaţiune fiind al şaselea împrumut în moneda europeană din ultimii doi ani. Rata cuponului va fi de 4,5%, iar valoarea individuală a unei obligaţiuni de stat denominate în euro este de 50.000 de euro.

MFP a angajat de la începutul anului împrumuturi de 22,9 de miliarde de lei prin emisuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie.