BNR s-ar putea conecta în iulie la platforma europeană de plăţi în euro - TARGET 2

Autor: Voican Razvan 02.05.2011

Banca Naţională şi-a exprimat interesul pentru a deveni membru al TARGET 2 - platforma unică europeană de procesare a plăţilor în euro şi de management al conturilor deschise de instituţii financiare la băncile centrale participante, iar conectarea ar putea avea loc în luna iulie a acestui an, potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene (BCE).

În sistemul TARGET 2 care a intrat în funcţiune pe etape, în perioada noiembrie 2007 - mai 2008, sunt procesate tranzacţii de mare valoare în euro, inclusiv operaţiuni de piaţă monetară.

Banca centrală a Bulgariei s-a conectat la acest sistem încă din luna februarie a anului trecut, în prezent participând 23 de bănci centrale din UE şi comunităţile naţionale de instituţii financiare utilizatoare - cele 17 din zona euro şi 6 din afara acesteia.

TARGET 2 a fost conceput ca suport al integrării financiare europene, permiţând decontări în timp real şi la costuri mai reduse. De asemenea, poate susţine sisteme de plăţi auxiliare - plăţi de retail, sisteme de piaţă monetară, de clearing sau de decontare de titluri.