Filmul evenimentelor. Anunţul a fost făcut de preşedintele Barack Obama

Autor: Livadariu Andreea 02.05.2011

Osama bin Laden, liderul organi­za­ţiei teroriste Al-Qaeda şi "creierul" sân­ge­rosului atac terorist din 11 sep­tembrie 2001 a fost împuşcat la sfârşitul săptămânii trecute de trupe americane, după ce mai bine de un deceniu a fost urmărit în ceea ce s-a numit "războiul îm­potriva terorismului", timp în care pentru capturarea sa a fost oferită o recompensă de 25 de milioane de dolari.

Preşedintele american Barack Oba­ma a anunţat duminică seara la ora 10.40 (5.40 dimineaţa, ora României) că Osama bin Laden, responsabil pentru moar­tea a 3.000 de persoane în atenta­te­le din 11 septembrie 2001, a fost ucis în Pakistan în urma unei operaţiuni a for­ţelor americane, scrie The Wall Street Journal. "Dreptatea a fost făcută", a spus preşedintele american în discursul de la Casa Albă. "Statele Unite au con­dus o operaţiune, în urma căreia a fost ucis Osama bin Laden, liderul Al-Qaeda şi teroristul responsabil de moar­tea a mii de bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi."

Potrivit lui Obama, cel mai "vânat terorist" a fost ucis într-o operaţiune de comando în oraşul Abbottabad, situat la aproximativ 50 de kilometri de capitala Pakistanului Islamabad. Raidul forţelor armate americane a avut loc în baza unor informaţii sigure cu privire la locaţia în care s-a aflat temutul terorist şi pentru că acesta a opus re­zis­tenţă, a fost ucis îm­preună cu alte patru persoa­ne, potrivit AFP.

În vederea cap­turării, Barack Oba­ma a con­dus cinci şe­din­ţe ale Con­siliului Naţional de Securi­tate (NSC) pe tema urmăririi lui bin Laden şi a dat or­di­nul de atacare a clădirii în care se afla acesta încă din di­mineaţa zilei de 29 apri­lie (vineri), rela­tează CBS în pagina elec­tro­nică. Niciun ame­rican nu a fost rănit în ope­ra­ţiunea care a fost rezultatul unei "munci de furnică" a ser­viciilor de infor­ma­ţii, după cum s-a ex­primat preşe­din­tele ame­rican în discursul său.

Imediat după anunţul de la Casa Albă, oficialii din Pakistan au confirmat că Osama bin Laden a fost ucis în cursul unei ope­ra­ţiuni des­făşurate "di­rect" de forţele ame­ri­cane pe te­ri­toriul pa­kistanez, con­form anga­ja­men­tului Washingtonului de a-l ucide sau captura oriunde în lume. Deşi ame­ricanii nu au informat autorităţile pakis­ta­neze asupra operaţiunii planificate, un ofi­cial de rang înalt din cadrul ad­ministraţiei Obama a spus că nu se poate pune problema în­căl­cării suveranităţii pakistaneze, deoarece SUA au avut "obli­gaţia legală şi morală de a acţiona".

Anunţul morţii lui bin Laden a fost salutat de comunitatea interna­ţio­nală, într-o manieră în care capitalele ţărilor occidentale par să accepte că meritele în victoria împotriva Al-Qaeda aparţin întru totul Statelor Unite, deşi în războiul din Afganistan au fost implicate mai mul­te ţări, printre care Marea Brita­nie, Spa­nia, Italia şi Franţa. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy a salutat "tena­cita­tea Statelor Unite", afirmând că moar­tea lui bin Laden este "un eveni­ment major în lupta mondială împotriva terorismului" dar deşi "flagelul teroris­mului a suferit un eşec istoric, acesta nu este sfârşitul Al-Qaeda. În Italia şeful diplomaţiei Franco Frattini, a apreciat că moartea lui bin Laden reprezintă "o victorie a binelui împotriva răului, a dreptăţii împotriva cru­zimii" şi a salutat "hotărârea Statelor Unite în urmărirea celui responsabil pen­tru cel mai tragic eveniment petrecut de la începutul secolului".