Cum a fost lichidat Osama bin Laden

Autor: Iulian Anghel 02.05.2011

Operaţiunea împotriva complexului se­cu­rizat unde trăia şeful Al-Qaeda (Reţeaua) a durat mai puţin de 40 de minute şi a fost realizată de forţele speciale ale US Navy. Barack Obama s-a implicat personal în ope­raţiune începând cu 14 martie, susţine presa americană.

Abottabad (nordul Pakistanului), la 56 de kilometri de capitala Islamabad, la o oră şi cincisprezece minute după miezul nopţii. Elicoptere survolează complexul securizat de 3.000 de metri pătraţi, în vreme ce trupele de comandă se apropie de clădire. Asaltul final pentru capturarea lui Bin Laden a început.

"Un mare număr de militari din trupe de co­mando a încercuit complexul. Imediat au iz­bucnit tiruri de la sol şi din elicoptere. Au fost schimburi de focuri intense", a povestit un localnic, citat de Le Figaro.

La sol, membrii Navy Seals, unitate de elită a marinei americane. În aer patru elicop­tere. Unul dintre ele a avut o pană obligându-i pe toţi membrii comandoului să treacă într-un alt aparat folosit în misiune. Oficial, niciun militar american nu a fost rănit. Însă un localnic spune că a văzut un aparat prăbuşindu-se.

Operaţiunea a fost coordonată de CIA, de la sediul organizaţiei din Langley, în Virginia. Leon Panetta, directorul CIA a urmărit atacul în timp real.

Patruzeci de minute mai târziu Osama bin Laden era mort. El şi garda lui care trăgea de pe acoperişul clădirii au rezistat atacului. În schimburile de focuri Bin Laden ar fi fost lovit de un glonte în cap. Patru alte persoane au murit: Bin Laden, unul dintre fii săi, alţi doi oameni - probabil mesageri - şi o femeie folosită ca scut uman de unul dintre terorişti.

Ascuns într-un complex de un milion de dolari construit în 2005 la 56 de kilometri nord de Islamabad, găsirea liderului terorist a fost rezultatul a zece ani de căutări.

Serviciile de spionaj americane erau pe o pistă serioasă în privinţa locaţiei în care se ascundea teroristul încă din august 2010. "A fost nevoie de mai multe luni pentru a urmări acest fir", a explicat preşedintele Obama. La 14 martie preşedintele a ţinut prima sa reuniune dintr-o serie de cinci cu înalţii săi consilieri în cadrul cărora planurile au fost trecute în revistă, analizate şi aprobate.

"În final săptămâna trecută am decis că avem suficiente date pentru a acţiona şi am autorizat o operaţiune de capturare a lui Osama bin Laden şi de a-l prezenta în faţa justiţiei", a explicat Obama.

Potrivit unui înalt responsabil american, unda verde a fost dată vinerea trecută la 8:20, ora Washingtonului, de preşedintele Obama în timpul unei reuniuni la Casa Albă cu consilierul său pentru securitate naţională Thomas Donilon şi cu cel pentru antiterorism, Jojn Brennan.

Forţele americane făcuseră legătura între Bin Laden şi unul dintre mesagerii săi acum şase ani, potrivit unui responsabil american. Părea că este un confident foarte apropiat de liderul terorist. Pseudonimul său (teroriştii îşi ascund identitatea şi unii faţă de alţii pentru a se proteja) fusese aflat de la deţinuţii din Guantanamo. Le-a trebuit patru ani serviciilor secrete americane să-i afle numele şi alţi doi pentru a afla că operează în Pakistan. În august 2010 serviciile secrete americane au găsit, în sfârşit, complexul din Abottabad unde locuia mesagerul şi tovarăşii lui de arme.

"Când am văzut acest complex am fost mai mult decât surprinşi. Este un complex realmente unic", a explicat un înalt responsabil american. Cu zidurile sale de cinci memtri înalţime complexul dispunea de două intrări securizate. Clădirea principală, compusă din trei etaje, avea puţine ferestre care dădeau în exterior şi o terasă protejată de privirile indiscrete graţie unui zid de doi metri. Proprietatea se situa într-un oraş militar care adăposteşte trei regimente ale armatei pakistaneze. O academie militară se află la doar 700 de metri de complex.

Aflat la capătul unui drum secundar, complexul era de opt ori mai mare decât oricare altul din zonă.

În locaţia respectivă agenţii au aflat că nu există niciun telefon şi nicio conexiune internet, locuitorii complexului arzând de asemenea gunoaiele menajere, spre deosebire de ceilalţi locuitori din zonă.

Pentru serviciile americane de informaţii nu a fost deloc greu să-şi dea seama că ascundea ceva foarte important. Dar au fost necesare mai multe luni de investigaţii pentru ca autorităţile americane să aibă certitudinea că este vorba despre Osama bin Laden.

Informaţia a rămas confidenţială până la debutul operaţiunii. Nicio ţară străină nu a fost informată. În sânul guvernului american doar un foarte mic grup de persoane ştiau de operaţiunea care urma.

Nu există informaţii în legătură cu cheltuielile pe care SUA le-au făcut pentu capturarea teroristului pe capul căruia fusese pusă o recompensă de 25 mil. dolari. Însă complexitatea operaţiunii poate indica că este vorba de sume infinit mai mari decât preţul pus pe capul teroristului.