Cine este cel mai cumplit terorist din istorie

Autori: Iulian Anghel , Livadariu Andreea 02.05.2011

Osama bin Laden provenea dintr-o familie bună şi foarte bogată A fost iniţiat în tezele islamiste în Siria şi s-a făcut cunoscut în lupta împotriva sovieticilor în Afganistan, înainte de a fi ajuns teroristul numărul unu mondial.

Şi-a construit reţeaua în jurul acţiunilor teroriste, dar bazată şi pe propria carismă.

Născut în 1957 la Ryiad (Arabia Saudită), ar fi putut să ducă o viaţă plină de lux, aşa cum au făcut-o fraţii şi verişorii săi, educaţi în Marea Britanie şi în Statele Unite. Tatăl său, imigrant din Hadrmouth, regiunea cea mai săracă a Yemenului, a ajuns prin munca lui foarte bogat, a avut legături foarte strânse cu familia regală saudită, căreia, în calitate de constructor, i-a ridicat mai multe palate.

Osama avea 10 ani când tatăl său a murit. I-a păstrat drept amintire dragostea pentru plimbările călare prin deşert, mersul cu picioarele goale prin nisipul fierbinte şi rugăciunile cotidiene.

Mama lui Osama, o siriancă din Latkie, nu a fost decât una dintre numeroasele tinere care au împărţit patul cu Mohammed, tatăl lui. Acesta a repudiat-o după un an şi, cum era obiceiul, a remăritat-o cu unul dintre adjuncţii săi.

Osama a urmat cursuri de construcţii civile şi comerţ la universitatea King Abdul Aziz din Djeddah, unde a avut şi primele contacte, în 1973, cu grupări islamiste.

După invazia sovietică din Afganistan, el s-a alăturat jihadului, o mişcare foarte populară în ţările din Golf. Osama bin Laden s-a ocupat cu reţeaua de sprijin logistic pentru mujahedinii afgani, pentru care a strâns fonduri. S-a instalat la baza pakistaneză a luptătorilor antisovietici din Peshawar, iar, în aceeaşi perioadă, l-a cunoscut şi pe cel ce avea să-i devină mentor, palestinianul Abdullah Azzam, unul dintre principalii organizatori ai rezistenţei împotriva trupelor sovietice.

În Pakistan, bin Laden a realizat o bază de date a voluntarilor care se îndreptau spre Afganistan, care au ajuns ulterior să formeze organizaţia Al-Qaeda.

Osama a beneficiat, în mod indirect, şi de ajutorul CIA (care finanţa lupta antisovietică), care îi transfera fonduri prin intermediul serviciilor secrete pakistaneze. De altfel, el a colaborat cu serviciile secrete pakistaneze şi cu CIA.

În anul 1989, când trupele sovietice s-au retras, bin Laden a revenit în Arabia Saudită, unde a fost considerat un erou şi unde a reuşit să promoveze succesul jihadului.
După ce Irakul a invadat Kuweitul, el i-a propus regelui saudit Fahd ca "legiunea islamică", formată din foşti luptători din Afganistan, să intervină, însă suveranul a respins această idee, iar bin Laden s-a simţit trădat, în condiţiile în care teritoriul sfânt al ţării sale era ocupat de mii de militari americani.