Reacţiile din lumea arabă cu privire la moartea lui bin Laden

Autor: Livadariu Andreea 02.05.2011

Arabia Saudită, ţara în care s-a născut Osama bin Laden, a salutat ofensiva americanilor asupra locaţiei în care se afla liderul Al-Qaeda şi speră că moartea temutului terorist va ajuta luptei împotriva terorismului şi va pune punct "gândirii eronate" a teroriştilor, potrivit agenţiei de ştiri Thomson Reuters.

"O sursă oficială a vorbit despre speranţa regatului Arabiei Saudite că eliminarea liderului organizaţiei teroriste Al-Qaeda va fi un pas important în susţinerea eforturilor internaţionale de luptă împotriva terorismului", scrie agenţia de stat de ştiri din Arabia Saudită, citată de Reuters. Totodată, oficialii de la Riyadh speră că moartea lui bin Laden va avea ca efect destrămarea celulelor teroriste, dat fiind că liantul filosofiei Al-Qaeda nu mai este în viaţă.

În Yemen, în timp ce oficialii guvernului au salutat anunţul uciderii lui Osama bin Laden, forţele islamiste din sudul ţării au anunţat că moartea liderului terorist este "o catastrofă", scrie AFP.

Dacă reprezentanţii regimului Ali Abdallah Saleh, contestat pe plan intern începând cu luna ianuarie şi care participă la acţiuni împotriva organizaţiei Al-Qaeda din Peninsula Arabia (AQPA), au declarat: "Sperăm că moartea lui bin Laden va fi începutul sfârşitului terorismului", oficialii reţelei teroriste au spus că "această veste este o catastrofă pentru noi. Era părintele nostru spiritual" şi au anunţat o reuniune AQPA în sudul Yemenului.

Totodată, şeful Guvernului condus de mişcarea palestiniană Hamas din Gaza, Ismail Haniyeh, a condamnat raidul american în care a fost ucis Osama bin Laden. "Condamnăm asasinarea oricărui mujahedin (combatant islamic) şi a oricărui individ, musulman sau arab, şi îi cerem lui Allah să îi ofere iertare", a declarat Haniyeh în Gaza.

Potrivit oficialilor Hamas, "credem că este (asasinarea lui bin Laden, n. red.) continuarea politicii de opresiune americane fondate pe vărsarea de sânge arab şi musulman".