De la 9/11 la criza subprime şi recesiunea globală

Autor: Andrei Chirileasa 02.05.2011

Episodul 11 septembrie 2001 (9/11) pus la cale de bin Laden este considerat de mulţi economişti primul pas spre dezastrul economic care a urmat câţiva ani mai târziu. În cartea sa de memorii "Era turbulenţelor. Aventuri într-o lume nouă", fostul preşedinte de legendă al Rezervei Federale (Fed), Alan Greenspan, povesteşte măsurile pe care a considerat de cuviinţă să le ia pentru a impulsiona economia puternic afectată de cel mai cumplit atentat care a lovit Statele Unite.

În mandatul său la cârma celei mai mari economii a lumii, omul care cu un singur cuvânt putea prăbuşi pieţele a redus dobânda de politică monetară de la 6,5% la finele lui 2000 la 1% la mijlocul lui 2003, sperând ca astfel să revigoreze economia lovită de două episoade importante - atentatele şi prăbuşirea internetului.

Datorită acestor măsuri, bursele americane şi din întreaga lume au înregistrat din 2003 până în 2007 creşteri puternice.

Din martie 2003 până în iulie 2007, indicele DJIA a crescut cu peste 85%, depăşind pragul de 14.000 de puncte.

Greenspan a fost acuzat după debutul crizei, în 2007, că a ţinut dobânda prea jos şi prea multă vreme încurajând creditarea fără garanţii suficiente, lucru care a condus la umflarea preţului caselor şi apoi la bula imobiliară din SUA care a avut efect de domino pentru întreaga planetă.

Când, în ianuarie 2006, Greenspan se retrăgea, după 20 de ani din fruntea Fed, economia americană nu dădea semne de slăbiciune severă, dimpotrivă, părea solidă, preţul acţiunilor era bun ca şi cel al caselor. Câţiva ani mai târziu, în plină criză, în cartea sa de memorii el admitea: "Peste doar câţiva ani, este aproape sigur că ne vom afla într-o lume economică mult diferită de cea cu care ne-am obişnuit pâna acum".

10 ani care au schimbat radical pieţele din SUA

Evoluţia indicelui american Dow Jones Industrial Average (DJIA) în perioada ianuarie 2001 - mai 2011 (puncte)

Atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 au determinat scăderi puternice pe pieţele de capital din întreaga lume. Deschiderea bursei din New York (NYSE) a fost amânată după ce primul avion a lovit World Trade Center (WTC), iar Bursa a fost închisă după ce al doilea avion a lovit celălalt turn al WTC. Bursa din New York s-a redeschis abia după o săptămână, fiind pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial când piaţa americană a fost închisă o perioadă atât de îndelungată. La redeschidere, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA), care urmăreşte acţiunile celor mai importante 30 de companii americane, s-a prăbuşit cu 14% într-o săptămână.

În primele trei zile de după atac banca centrală a SUA (Fed) a injectat câte 100 de miliarde de dolari în piaţă pentru a satisface necesarul de lichidităţi. Preţul aurului a urcat cu 33% în câteva zile, la 287 de dolari pe uncie, iar preţul petrolului a crescut de asemenea. Atacurile de la 11 septembrie au determinat pierderi de circa 40 mld. dolari în industria asigurărilor.

Efuziune în Occident, furie pe site-urile islamiste

Comunitatea internaţională a salutat anunţul făcut de preşedintele american Barack Obama privind uciderea liderului Al-Qaeda.

Premierul britanic, David Cameron:

"Moartea lui bin Laden reprezintă o mare uşurare pentru popoarele lumii. Osama bin Laden era responsabil pentru cele mai mari atrocităţi teroriste din lume: 11 septembrie (2001) şi atâtea alte atentate, care au costat mii de vieţi, dintre care numeroase au fost britanice".

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy:

"Este un eveniment major în lupta mondială împotriva terorismului. Principal responsabil pentru atentatele din 11 septembrie 2001, Osama bin Laden a fost promotorul unei ideologii a urii şi liderul unei organizaţii teroriste care a făcut mii de victime în întreaga lume, în special în ţările musulmane".

Premierului israelian Benjamin Netanyahu:

"Statul Israel se asociază bucuriei poporului american după lichidarea lui Bin Laden".

Preşedintele turc Abdullah Gul:

"Modul în care a fost eliminat trebuie să servească drept exemplu pentru întreaga lume".

Ministrul indian de interne, P. Chidambaram.I:

"Luăm notă cu îngrijorare de partea din comunicat în care preşedintele Obama declară că operaţiunea soldată cu uciderea lui Osama bin Laden a avut loc la Abbotabad, mult în interiorul Pakistanului. Ne preocupă că în Pakistan se ascund terorişti."

Preşedintele afgan Hamid Karzai:

"Forţele americane l-au ucis ieri pe Osama bin Laden şi l-au făcut să plătească pentru actele sale".

Ministrul ungar de externe Janos Martonyi:

"Guvernul american a obţinut un succes important prin eliminarea liderului terorist, însă aceasta nu înseamnă sfârşitul luptei antiteroriste".

Şeful diplomaţiei italiene Franco Frattini:

"Este o victorie a binelui împotriva răului, a dreptăţii împotriva cruzimii. Este o mare victorie pentru Statele Unite şi pentru întreaga comunitate internaţională, în lupta împotriva Al-Qaeda şi a terorismului".

Ministrul german de externe Guido Westerwelle:

"Moartea lui Bin Laden este o veste bună pentru toţi oamenii din lume care gândesc liber şi sunt paşnici. Osama bin Laden era unul dintre teroriştii cei mai brutali din lume (...) Are pe conştiinţă moartea a mii de nevinovaţi".

Ministrul suedez de externe Carl Bildt:

"O lume fără Ben Laden este o lume mai bună (...). Ura sa reprezenta o ameninţare pentru întreaga lume".


Furie în lumea musulmană