Informaţiile despre ben Laden au venit de la terorişti interogaţi în centre CIA din România şi Polonia

Ziarul Financiar 03.05.2011

Membrii al-Qaida care au furnizat informaţii ce au condus în final la uciderea liderului reţelei teroriste, Osama ben Laden, au fost interogaţi în închisori secrete ale CIA din România şi Polonia, informează Mediafax. Operaţiunea care a condus la uciderea liderului al-Qaida a fost organizată timp de mai multe luni.

Oficiali din serviciile de informaţii au descoperit în august complexul din Pakistan în care a fost ucis acesta, în timp ce monitorizau un mesager, pe care CIA îl căuta de mai mulţi ani.

Potrivit unor oficiali, citaţi de CBS News, interogatorii CIA din închisori secrete aflate în străinătate au obţinut primele informaţii despre el.

Conform unor foşti şi actuali oficiali americani, Khaled Sheikh Mohammed, organizatorul atentatelor de la 11 septembrie 2001, a fost cel care a furnizat numele mesagerului. CIA a obţinut informaţii similare de la succesorul lui Mohammed, Abu Faraj al-Libi. Ambii au fost supuşi unor tehnici dure de interogare în închisori secrete ale CIA din România şi Polonia. Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.