Exclusiv ZF: Cristina Zevedei, şefa autorităţii de management pentru proiecte europene de HR, a fost schimbată din funcţie

Autor: Adelina Mihai 03.05.2011

Anca Cristina Zevedei, 34 de ani, şefa autorităţii de management care gestionează fonduri europene în valoare de 4,25 miliarde de euro pentru dezvoltarea resurselor umane, a fost schimbată din funcţia de director general al instituţiei, pe care o deţinea din martie 2010.

"Doamna Cristina Zevedei şi-a încetat mandatul în data de vineri. Decizia a fost semnată de ministrul Muncii, premierul Emil Boc. La conducerea AMPOSDRU a fost numită doamna Carmen Ionel, care a fost anterior şef de serviciu în cadrul direcţiei economice a instituţiei, care va avea un mandat de şase luni", a spus Nicolae Ivăşchescu, secretar de stat în ministerul Muncii.

De numele lui Zevedei se leagă cel mai mare grad de absorbţie al fondurilor europene pentru HR, întrucât la începutul mandatului său, valoarea plăţilor efectuate prin acest program era de mai puţin de 80 de milioane de euro, iar sub gestiunea sa, la începutul lunii martie 2011, valoarea plăţilor a ajuns la 485 de milioane de euro.

Cine este Cristina Zevedei

Înainte să vină la conducerea AMPOSDRU, Zevedei a fost director coordonator al Organismului Intermediar din cadrul programului de alocare a fondurilor europene pe HR pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, funcţie pe care o ocupa din mai 2009. Cristina Iova, fostul director general al instituţiei, a fost demisă la începutul lunii februarie 2010. Din 2006 până în 2009 Zevedei a lucrat ca expert parlamentar în cadrul mai multor departamente din Senat. Licenţiată în inginerie şi drept la Universitatea Politehnică şi cea Româno-Americană, ea a urmat mai multe programe postuniversitare. A candidat în 2009 pe un loc neeligibil la alegerile europarlamentare din partea PD-L.

Cazul Botiş: ieri ministru, astăzi pasibil de cinci ani de închisoare

Demisia sa a venit la mai puţin de două săptămâni după ce Ioan Nelu Botiş, fostul ministru al Muncii, a renunţat la conducerea acestui minsiter după ce a fost implicat într-un scandal privind implicarea soţiei sale într-un proiect finanţat din fondurile europene pentru resurse umane. Botiş este verificat în prezent de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care urmează să stabilească dacă demnitarul se află într-un conflict de interese, având în vedere că soţia acestuia este consilier pe proiectul "Şansa la demnitate", care a câştigat finanţare europeană la o lună după numirea sa în funcţie. AMPOSDRU este autoritatea de management care gestionează linia de finanţare pentru care s-a aprobat proiectul şi se află în subordinea ministerului Muncii.

Un nou gigant pe piaţa muncii: POSDRU. A făcut 20.000 de noi angajări

POS DRU este programul care a avut cele mai accelerate plăţi în ultimul an, fiind de altfel şi primul program de finanţare europeană (din cele şapte programe începute în 2007) care se apropie de final. În prezent, peste 2.000 de proiecte se află în curs de implementare, iar valoarea cumulată a acestora este de peste 80% din valoarea totală a programului.

Proiectele câştigate sunt dintre cele mai diverse: de la consiliere în carieră, traininguri pentru dezvoltarea competenţelor antreprenoriale, pentru instruirea femeilor din mediul rural, având valori cuprinse între 10.000 de euro şi 5 milioane de euro. Din 2008- primul an în care s-a dat drumul la finanţările prin acest program şi până în prezent - peste 8.300 de proiecte au fost depuse cu o valoare totală de 9,1 mld. euro, dublă faţă de finanţarea acordată de UE pentru dezvoltarea resurselor umane (de 4,25 mld. euro).